Alberto Barbera ja Paolo BarattaFoto: La Biennale di Venezia / ASAC
Film
2. september 2018, 14:52

ÕL VENEETSIAS | Soolise võrdsuse teema hõivas ka Veneetsia festivali (4)

Veneetsia filmifestivalil sõlmiti soolise võrdsuse lepe, millega tahetakse korraldusmeeskondades ja programmijuhtide seas näha rohkem naisi ning suuremat läbipaistvust filmide valimisel.

Festivalikorraldajad on juba aastaid saanud teravaid märkusi, kuna Veneetsias linastub vähe naiste tehtud filme. Näiteks on sel aastal põhiprogrammis 20 filmist ainult üks naisrežissööri linateos.

Kui avalikkus süüdistab selles enamasti Itaalia maskuliinset kultuuri, siis korraldajate sõnul pole valikutel midagi festivali toimumiskohaga pistmist.

Leppele kirjutasid alla festivali kunstiline juht Alberto Barbera, biennaali president Paolo Baratta ning Itaalias võrdse õiguse eest võitlevad organisatsioonid Dissenso Comune ja Women in Film, TV & Media Italia. 

"Veneetsia festival on teistest päris pikalt ees," kiitis Dissenso Comune esindaja näitlejanna Jasmine Trinca allkirjastamisel.

Baratta sõnul on naiste osalus loomulikult oluline, kuid süüdistused itaalia kultuuri mõjudest on alusetud. "Kui Veneetsia festival on toksilise maskuliinsuse näide ainult seepärast, et meil on üks naise film programmis, siis ma ei saa aru, miks ei nimetata toksiliseks neid, kus on programmis kaks naiste filmi," ütles ta pressikonverentsil. "Sel juhul peame me järgmisel aastal lihtsalt kolme naise filmid programmi panema ja probleem on lahendatud. See oleks naeruväärne!"

Baratta viitab oma kommentaariga Cannes'i festivalile, mida tuuakse tihti eeskujuks, kuna sealses programmis oli kolm naisrežissööri filmi. Lisaks oli sel aastal Cannes'is mitmeid eriüritusi, mis keskendusid naiste õigustele ja võimalustele filmitööstuses.

"Selmet lihtsalt leppeid sõlmida ja probleem laualt maha saada, oleme pigem püüdnud luua diskussiooni," ütles Baratta ning rõhutas, et biennaali kõikide valdkondade (teater, kunst, arhitektuur, tants ja kino) juhtide seas on 75% naisi ning žüriides kehtib 50-50 tasakaalupõhimõte.

Põhiprogrammi žürii: Mehhiko režissöör ja produtsent Guillermo del Toro, Taiwani päritolu näitleja, produtsent ja režisöör Sylvia Chang, Taani näitleja Trine Dyrholm, Prantsuse näitleja ja režissöör Nicole Garcia, Itaalia režissöör Paolo Genovese, Poola produtsent ja režissöör Malgorzata Szumowska, Uus-Meremaa näitleja, produtsent ja režissöör Taika Waititi, Saksa-Austria päritolu näitleja Christoph Waltz ning Inglise näitleja Naomi Watts. Foto: La Biennale di Venezia / ASAC

Võrdsust on nõutud mitmetel festivalidel

Soolise võrdsuse teema on sel aastal filmifestivalidel eriti jõuliselt üles kerkinud. Ka Cannes'i filmifestivali punasel vaibal toimus ajalooline meeleavaldus, milles nõuti naistele turvalise tööpaiga tagamist ning võrdset palka meestega. Selles osales 82 naisrežissööri ja produtsenti ning näitlejannat, teiste seas Cate Blanchett, Kristen Stewart ja Salma Hayek.

"Nõuame, et meie töökohad oleksid mitmekesised ja võrdsed, et need saaksid kõige paremini peegeldada maailma, milles me elame... Maailma, mis lubab meil kõigil, nii kaamera ees kui taga, õitseda külg külje kõrval meie meessoost kolleegidega," ütles Blanchett toona. (Loe pikemalt siit!)

Lisaks Cannes'ile ja Veneetsiale on sel aastal võrdsusleppeid sõlmitud ka Locarno ja Sarajevo filmifestivalidel.