Foto: Vida Press
Mitmesugust
1. september 2018, 11:00

Kas teadsid? Kuninganna igapäevaelu kaaslasteks on roppkallid ridikülid, Facebook ja sai moosiga (1)

 Kas teadsid, et Elizabeth II:

* käib sularaha välja võtmas Buckinghami palee keldris asuvast personaalsest pangaautomaadist.

* pole kohustatud maksma makse (kuigi alates 1992. aastast teeb ta seda vabatahtlikult).

* abiellus prints Philipiga 20. novembril 1947 Westminister Abbeys, kus andsid neli aastat tagasi vanded ka William ja tema kaasa Kate. Kuna teise maailmasõja ajal polnud õieti midagi saada, pidi Elizabeth oma pulmakleidi eest maksma toidukupongides.

* on esimene Briti monarh, kes tähistas teemantpulmi.

* ei vaja rooli keeramiseks autojuhilube. Samuti ei pea tema autol olema numbrimärki.

 * saatis esimese e-kirja 1976. aastal sõjaväebaasist. Tema Facebooki leheküljel on üle 2 miljoni jälgija (paraku pole võimalik kuningannat «müksata» ehk poke’ida) ning tal on ka ametlikud Twitteri, Instagrami ja Flickri kontod.

 * armastab koeri ja tal on valitsemisaja jooksul olnud enam kui kolmkümmend corgi tõugu koera. Ta sai esimese corgi nimega Susan 18. sünnipäeva kingituseks, aasta oli siis 1944. 

 * omab iga viimset delfiini, vaala ja tuura, mis Briti vetes ujub (nii sätestab põhikiri aastast 1324). Ka kõik Thamesil liuglevad luiged on kirjade järgi tema omad.

* räägib täiesti veatult prantsuse keelt.

 * on saanud elu jooksul ohtralt kummalisi kingitusi. Näiteks 1972. aastal sai ta Seišellidelt kaks kilpkonna, Kanadast kaks musta kobrast ning Kameruni presidendi kingitud elevandi nimega Jumbo.

 * kannab kalleid ridiküle ja tema lemmikkotid on valmistanud firma nimega Launer. Iga kuningliku käe vangus rippuva koti hind on röögatu. Kotis on pudi-padi, lastelt saadud talismanid, näiteks miniatuursed koerad ja hobused, lisaks perepildid ning Philipilt saadud kompaktpuuder. Ja kindlasti huulepulk!

* on välja töötanud salakeele. Kui kuninganna on tüdinud kellegagi lobisemisest, annab ta oma personalile sellest teada nii, et vahetab käekoti ühelt randmelt teisele. Nii saavad töötajad kuninganna tüütust lobisejast kiirelt ja tõhusalt vabastada. Kui ta asetab koti lauale, on kõigil pilt samuti selge – proua tahab viie minuti jooksul õhtusöögilauast lahkuda.

* ei osanud lapsepõlves enda nime õigesti hääldada ja ütles oma nimeks Lilibet. Prints Philip hellitab naist aga hoopis nimedega Kapsas ja Vorstike.

* töötas teise maailmasõja ajal mehaaniku ja veoautojuhina.

 * joob igal hommikul Darjeelingu teed. Täpselt pool kaheksa hommikul tuuakse magamistuppa kandik, millel troonib hõbedane teekann, piim ja karahvin veega. Lemmikuteks on šokolaadikook, sai moosiga ja grillkala. Kuninganna lemmikkokteil koosneb aga magusast veinil põhinevast Dubonnet’st ja džinnist.

* tähistab sünnipäeva kaks korda aastas. Õige sünnikuupäev on 21. aprill, kuid tal on ka teine, nn ametlik sünnipäev. Tavaliselt tähistatakse tema teist sünnipäeva juuni teisel laupäeval, et saaks alamatega pidu soojemal ajal pidada.