Restoran Noya korraldas meeleoluka VIP avapeo, Imre Sooäär, Maarja-Liis Ilus, Fred Krieger, Liilit Kirss Foto: Jaanar Nikker
Inimesed
31. august 2018, 18:15

GALERII | VIP-pidude hooaeg sai avapaugu, staarid tšillisid Rotermanni kvartalis (20)

Pärast kuuajalist testperioodi korraldas Rotermanni kvartalis asuv restoran Noya meeleoluka VIP avapeo, kus külalised said nautida erakordseid maitseelamusi ning head muusikat. Avapeol esinesid artistid Norrast ja Taanist, kodumaistest artistidest astusid üles Eesti pop-indie lipulaev NOËP ning karismaatiline džässitar Susanna Aleksandra Veldi bändiga.

Noya tegevjuhi Triin Sollandi sõnul on restoran pärast kuuajalist testperioodi valmis pakkuma külalistele tipptasemel teenindust ja maitseelamusi. „Testperiood on osutunud erakordselt vajalikuks. Meil võib ju olla 32 restorani Norras ja Taanis, aga iga turu maitse-eelistused on erinevad ning tuleb oma kööki vastavalt sellele täiustada ning maitseid tasakaalustada,“ ütles Solland.

Näiteks tuli Sollandi sõnul üllatusena see, et kliendid kippusid oma roogasid tagasi saatma, sest leidsid, et kala pole piisavalt küpsetatud. „Õnneks mõistsime kiiresti, et kohalikul turul pole värske kala lihtsalt piisavalt kättesaadav, mistõttu pole tarbija veel harjunud sööma kala, mis pole täielikult läbi küpsenud. Tänu sellele, et Noya kuulub suuremasse restoranide perekonda, on meil Tallinna ja Eesti mõistes erakordne võimalus tarnida pidevalt värsket toorainet, mis omakorda võimaldab meie kokkadel kala valmistada nõnda, et säiliks maitsed ja tekstuur,“ selgitas Solland.

Veel tuli Norras ning Taanis tuntud Sabi sushiketti juhtivatele Noya omanikele üllatusena, et sushit tuleks serveerida alati avokaado ja toorjuustuga. Küll aga eristab Eesti turgu Norra ja Taani omast asjaolu, et toiduallergiad on väga haruldased. Restoran Noya ühendab endas põhjamaise tooraine, vanaemadelt ja vanavanaemadelt päritud toidutraditsioonid ning Jaapani kokandustehnika. Neid omavahel kombineerides soovitakse pakkuda maitseelamusi, mis on samaaegselt üllatuslikud, aga ka pisut nostalgilised. „Meie missiooniks on teha toitu, mis kannab endas mälestusi ja positiivseid emotsioone,“ ütles Solland.

Rotermanni kvartalis asuv restoran laiutab 429 ruutmeetril ning mahutab kokku 260 inimest – 160 istekohta sees, lisaks 100 kohta soojenduslahendustega väliterrassil, mis saab olema avatud üheksa kuud aastas.

Restoran Noya asutajateks on Norra suurima sushifrantsiisi Sabi Sushi omanikud. 2011 aastal Stavangeris oma esimese restorani avanud Sabil on tänaseks 17 restorani Norras ning 12 restorani Taanis. Grupi kroonijuveeliks on Stavangeris asuv Sabi Omakase restoran, mis 2016. aastal pärjati maineka Michelini tärniga. Sabi Sushile kuulub Norras ja Taanis kokku 29 restorani, mille iga-aastane külastatavus küündib 1,8 miljoni inimeseni ning grupi kogukäive on umbkaudu 20 miljonit eurot. Sabi ainus organisatsioon väljaspool Jaapanit, millele on AJSA (Jaapani Sushi Assosatsiooni) poolt väljastatud litsents akrediteeritud sushimeistrite koolitamiseks ning loomulikult on selle koolituse läbinud ka Noya kokad.

Vaata pildigaleriid!