Inimesed
1. september 2018, 00:01

ÕL VIDEO | TÄNAVAKÜSITLUS: mis teeb viinerist viineri? (18)

„Õige viiner on traditsiooniliselt kujult ümar ja üsna lühike, pealt kergelt ülesuitsutatud helepruun, seest roosa ning mõnusalt lihaselise konsistentsi ja maheda maitsega vorst,“ võtab viineri olemuse lühidalt kokku HKScan Estonia tootearendus juht Sille Villem. 

Rannarootsi turundusjuht Ingrid Prinsthal arvab, et viineri üks olulisemaid tunnuseid tarbija jaoks on tema kuju. „Traditsiooniliselt sisaldab viiner liha ning maitseaineid, aga praegu tehakse viinereid ka köögiviljadest,“ tõdeb ta. Ning kuna eurodirektiivid ei piiritle viineri mõiste kasutamist, siis ongi määravaks vaid inimeste väljakujunenud arusaam, millise kujuga toodet viineriks nimetada.

„Maitsva viineri kõige olulisem tunnus on selle kõrge lihasisaldus ning mida aeg edasi, seda suuremat lihasisaldust tarbija eelistab,“ ütleb Atria Eesti AS turundusjuht Mirjam Endla. Ta tõdeb samas, et kõrge lihasisaldus ei anna alati veel parimat tulemust. „Toode võib jääda kõva ning seetõttu kannatavad ka maitseomadused.“ Endla sõnul valmistab iga lihameister viinereid oma retsepti alusel ning kindlat reeglit liha osakaalu kohta ei ole. „Õige meki ja struktuuri annab viinerile nii sea- kui ka veiseliha kasutamine. Veiseliha lisamine annab viinerile ilusa värvi ja struktuuri, samuti vähendab rasvasisaldust. Oma osa on ka viineri suurusel.“ 

Mida aga arvavad tarbijad, vaata videost!