Teele ViiraFoto: Stanislav Moshkov
Inimesed
31. august 2018, 17:23

Teele Viira: valele teele sattunud noortel võib armastusest puudus olla (4)

"Elus tuleb pidevalt neid märke ette, mille puhul tunned, et tahad südame järgi käia ja mind on see laulmiseni viinud," rääkis lauljanna Teele Viira Hannes Võrno autorisaates "Hannes Võrno 33 minutit".

Võrno tegi Teelele komplimendi, et esimest korda kuulis teda aastaid tagasi televiisorist ning laulja häält kuuldes jätnud ta isegi võileiva tegemise pooleli, et vaadata lähemalt, kes esineb. Sellist olukorda on Võrnol väidetavalt elus vaid paaril korral juhtunud. 

Teele rääkis saates, et tema lauljakarjäär algas oluliselt hiljem kui mõnel teisel.  "Kui paljud lauljad räägivad, et alustasid juba hällist peale, siis mina alles 16-17 aasta vanuselt." Enne seda tegeles Teele aktiivselt jalgpalliga ja mängis FC Kuressaares. "Aga muusika on minuga alati kaasas käinud," tunnistas naine. "Tegelikult on Saaremaal lapsest saati lõkke kõrval saadud nii lori- kui rahvalaule laulda, siis tulid "Suvest suveni" kassetid. Edasi läksin Georg Otsa nimelisse muusikakooli, kus tuli juba intelligentsem muusika."

Lisaks vokaalsetele võimetele kiitis saatjuht ka lauljanna suurepärast inglise keelt. Teele arvas, et põhjuse võib leida ingliskeelsetest multifilmidest, millega tema generatsioon üles kasvas. "Laps õpib väga kiiresti ära selle, kuidas hääldada. Väga kiiresti tuli peale ka YouTube ja sotsiaalmeedia."

Teele tunnistas, et proove teeb ta bändiga siis, kui tõesti vaja, selgitades seda, et teatud toorus ongi hea. "Mulle meeldib toorus ja selline lihvimatu ühekordne asi. Aga ma ei saa öelda, et ma üldse proove ei tee. Nüüd pean lapsele laulma kogu aeg ja ka see on proov," naeris Viira. "Elus leidub ka neid inimesi, kes käivad mööda kindlat joont ja neid, kes julgevad. Minu olemus on see viimane."

Saates tuli juttu ka viimasel ajal palju kõneainet tekitanud noortekampadest, kes on pealinnas vägivallatsemisega silma paistnud. Lauljanna arvas, et sellises käitumises saab vaid süüdistada perekeskkonda, kust laps tuleb. Lauljanna arvab, et käitumine ja reeglid, mis õige või vale, saab vanem lapsele väga hästi selgeks teha. 

"Arvan, et need inimesed, kes satuvad valele teele, neil on võibolla armastusest puudus," jagas Teele enda mõtet.

Hannes avaldas saatekülalisele mõtte, et tänapäeva noorte inimeste traagika on see, et eesmärk on olla võrdne teise eakaaslasega ja erinevatel peredel on väga erinevad võimalused. "Ma ei ole küll rahalises mõttes rikkast perekonnast, aga põllu pealt oli kartul saada," rääkis Teele. "Tunnen, et tähelepanu, hoolt ja armastust oli ka pere poolt. Raha on ka oluline. Ma ei ütleks, et see kõige ebaolulisem teema on." 

Küsimuse peale, kas artistina oskab ta raha küsida, vastas lauljanna, et see on olnud pikk protsess. "Algas see ikkagi sellest, et Otsa kooli ajal laulsin neli tundi järjest restoranis ja sain 400 krooni, mis tudengi jaoks oli muidugi suur asi. Kui ma superstaarisaates olin, ka siis ei osanud raha küsida, isegi kui olin tol ajal meedia mõttes popp. Aga siis hakkasin kõrvalt nägema, kui palju teised küsivad ja mis tegelikult toimub. Eneseavastamise ja kasvamise teekonnas olen hakanud ennast ise rohkem väärtustama," rääkis lauljanna. 

Noorteteemadele tagasi tulles arutas ta, et see on inimese enda asi, kuhu ta enda fookuse suunab. "Kas raha on see, mis teeb õnnelikuks, või õnn ise."

Teele rääkis, et vaadates tagasi kooliajale, siis tunneb ta, et tol ajal jäi puudu ehk sellest teadmisest, kuidas käituda koolikiusamist nähes või tundes. "Mina ei olnud kunagi see, kes kiusas või neid asju ette võttis, aga tunnen, et olen olnud paaris olukorras pealtvaataja, kes ei oska midagi teha." Teele tunneb heameelt, et selleteemalisi kampaaniaid on tekkinud rohkem, mis annavad nõu, kuidas sellises olukorras käituda. 

Täispikk saade on järelvaadatav siin: