Foto: Martin Ahven
Tele
31. august 2018, 09:00

Prokuratuur läheb Katrin Lusti vastu kohtusse (165)

Postimehe andmetel esitab prokuratuur septembris kriminaalsüüdistuse TV3 saate "Kuuuurija" võttemeeskonnale eesotsas saatejuht Katrin Lustiga, keda kahtlustatakse kahel juhul eluruumi tungimises.

Katrin Lusti sõnul on ta kahtlustatav kassivabriku ja pedofiili paljastamise eest.  "Olen täpselt aasta aega mõlema teema puhul olnud kahtlustatav sissetungis, kuigi Pressinõukogu on leidnud, et tegu oli mõlemal puhul ajakirjandusliku eksperimendiga ja ajakirjanikuna olen ma käitunud korrektselt. Prokuratuuri silmis olen ma aga tänaseni kahtlustatav räiges kuriteos nagu seda on sissetung ja mind vôid oodata kuni 3 aastat vabadusekaotust," kirjutab Lust sotsiaalmeedias. 

"Ühte ma ütlen teile, et prokuratuuriga kokkuleppele ma ei lähe, kuna ma ei tunne ennast süüdi, kui püüdsin kinni pedofiile või mõrvarist kassikaupmehe," kinnitab Lust. 

Õhtuleht, 4.september 2017. Foto: Kuvatõmmis

Mullu oktoobris paljastas Lust, kuidas ühes Põhja-Tallinna ühiselamus peetakse juba kuus aastat kassivabrikut, kuid need tõukassi pähe müüdud kiisud on haiged ja surevad vaid mõni nädal hiljem.

Kassivabrikust teleloo tegemise ajal sisenes saate „Kuuuurija“ võttegrupp ajakirjandusliku eksperimendi käigus ühte Tallinnas asuvasse korterisse. Kohapeal tekkis korteri kasutajate ja võttegrupi vahel konflikt. Sündmuskohale kutsuti politseipatrull. Mõlemad osapooled süüdistasid teineteist erinevat laadi süütegudes: ründamises, füüsilises vägivallas ning ebaseaduslikus sissetungimises. 

Täpsemate ajaolude väljaselgitamiseks alustas politsei kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb kehalist väärkohtlemist. Tänaseks on selle kriminaalasja raames kahtlustatavana üle kuulatud korteri kasutajad, 34-aastane naine ja 36-aastane mees.

Pressinõukogu arutas Oksana Zuiko kaebust 30. oktoobril 2017 TV3 eetris olnud „Kuuuurija“ peale ja otsustas, et telekanal ei rikkunud head ajakirjandustava.

Õhtuleht, 23.november 2017. Foto: Kuvatõmmis

Teine süüdistus puudutab mullu septembris eetrisse läinud saadet, kus Lust  koos pedofiiliakuritegude ohvriga paljastas seksuaalkurjategijate võrgustiku. Kaamerasilma ette tõmmati kooliõpetaja Urmas, kelle keldrikorrusel toimuvate saunapidudel käivad noored poisid.

Algselt keelati “Kuuuurija” eetrisse minek Harju Maakohtu poolt, kuid otsus muudeti ning vaatajateni jõudis šokeeriv lugu Eestis tegutsevatest pedofiilidest.

Õhtuleht, 4.september 2017. Foto: Kuvatõmmis