Balleti „Keres“ proov.Foto: Tina Bychkova
Saund
30. august 2018, 12:45

EHEDUSE TIPP: Kerese balleti jaoks salvestati malenuppude sahinat (1)

Esmaspäeval esietendub Estonias EV100 muusikaprogrammi kuuluv ballet „Keres“, mis inspireeritud male suurkuju Paul Kerese elust.

Balleti ühe helilooja Sander Mölderi sõnul on ettevalmistused lavastuseks käinud üle poolteise aasta. Esmalt said nad teise helilooja Timo Steineri, lavastaja-koreograaf Teet Kase ja libretist Andri Luubiga lavastuse ettevalmistamiseks kümneid kordi kokku, et arutada Kerese kohta loetut.

„Lisaks tegime intervjuusid Kerest tundnud inimestega, tema perekonnaga. Sellele järgnes kuude pikkune töö stuudios, kus proovisime pille mängides ja arvutiprogrammis ideid visandades leida helikeelt ja meloodiaid-harmooniaid, mis Kerese natuuriga sobiks. Salvestasime ka näiteks kontaktmikrofoniga malelaual käikude kõla ning kasutame neid helisid balletis,“ räägib Mölder.

Balleti „Keres“ proov, paremal lavastaja Teet Kask. Foto: Tina Bychkova

Timo Steiner iseloomustab balleti järgmiselt: „Elegantsed hüpped muhedusest traagikasse, saatuselöökidest ülevusse poevad suurmeistri naha alla, et avada meile ühe suurima eestlase hinge-eesriie.“

Läbivaks numbriks on lavastuses kuus – kuus malefiguuri, kuus balletitantsijat, kuus muusikut ja pilli ning kuus klaaskasti, mis sümboliseerivad ahistavat kastilaadses riigis elamist.

Balleti kunstnik on arhitekt Ülar Mark, muusikajuht Kaspars Putniņš, libretist Andri Luup, valguskunstnik Margus Vaigur, videokunstnik Taavi Miisu Varm, helikunstnik Kaarel Tamra. Tantsivad Estonia rahvusooperi balletiartistid Abigail Mattox, Iago Bresciani, Carlos Campo Vecino, Cristina Krigolson, Francesco Piccinin ja Benjamin Thomas. Lisaks teevad kaasa YXUS Ensemble'i muusikud ja Eesti filharmoonia kammerkoor.

Balleti „Keres“ proov. Foto: Tina Bychkova

Etendused toimuvad 3. ja 10. septembril Estonia teatris ja 9. septembril Tartus Draama festivalil. Samuti saab balletti sel sügisel näha Helsingis ja 2019. aastal Paul Kerese sünnilinnas Narvas. Lavastuse vastu tunnevad huvi ka Aasia produtsendid, kes tulevad Eestisse esietendust vaatama.