KA ISE ÕPETAJA NAHAS: Heidy Purga õpetas Tallinn Music Weekil lastekirjanduskeskuses lastele plaadikeerutamist.Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
2. september 2018, 14:00

LEMMIKÕPETAJA | Heidy Purga: ta päästis hellalt meis valla meie anded

Riigikogu liikmel Heidy Purgal oli Elva keskkoolis kaks lemmikõpetajat, kelle jagatud tarkus mõjutab teda siiani: Ilme Muru, kes tõi nende klassi luule ja kirjanduse teema, ning Lea Raudsepp, kes õpilaste anded hiljem veelgi enam valla päästis.

"Meie koolis oli teisigi väga lahedaid, karismaatilisi ja isikupäraseid õpetajaid, aga need nimetatud on siiski vist mind kõige rohkem mõjutanud," sõnab Purga.

Õpetaja Ilme Muru oli klassikaline daam, kes armastas kirjandust, eriti luulet. "Ta oli üsna nõudlik ja oma töös üdini põhjalik. Tema fenomen seisnes selles, et ta hoidis luulekirjandust nii elavana, et sellest sai suur osa minu toonasest ja praegusest elust. Meie koolis tegutses aktiivne luulering, lisaks oli õpetaja Ilme Muru mingil perioodil justkui mu mänedžer, kui käisin luuletusi lugemas kõikvõimalikel võistlustel ja etlustel. Tal olid kontaktid Tartus tegutsevate näitlejatega, kelle juures ma kõnetehnikat omandamas käisin. Ta tegeles minuga väga pühendunult ja ma olen talle selle eest lõpmata tänulik."

Heidy Purga (paremal) oma pinginaabriga 1982. aasta 1. septembril kooliteed alustamas. Foto: Erakogu

Keskkooli lõpuaastatel sai Purga klass uue emakeele ja kirjanduse õpetaja, kes oli värske ja vaba vaimu kehastus. "Õpetaja Lea Raudsepp oli meile nagu sõber. Ma ei mäleta, et ta oleks vastanud klassikalise õpetaja kuvandile, kas ta üldse nõudis meilt väga midagi, aga me tegime kõike ja väga palju rohkem, kui oli tarvis. Õpetaja Lea oli väga empaatiline, keskendus igale õpilasele ja päästis hellalt meis valla meie anded. Me olime tema käe all vabad ja loomingulised, kaitstud. Kui ühel hetkel, aastaid tagasi, kooli käima sattusin, külastasin ka Lea kabinetti ja nägin, et tema seinal rippus üks minu luuletus. See oli väga eriline hetk."