Raivo SersantFoto: Alar Truu
Inimesed
29. august 2018, 18:33

Radari mänedžer Raivo Sersant "Kremli ööbikutest": see on kultuuriline kuritegu (42)

"Ma ütlen ausalt, et ma ei ole elus nii kurba ja löödud Jaak Joalat näinud," ütles ansambli Radar mänedžer Raivo Sersant "Vikerhommikus", kommenteeris selle suve menulavastust, Jaak Joalast rääkivat lavastust "Kremli ööbikud". 

"Me töötasime koos aastatel 1980-1983, mida nimetatakse Jaagu parimateks aastateks. Ta oli vokaalselt küps, väga hea ansambel oli, meeskond töötas, väga head transamehed olid," sõnas Sersant, lisades, et tal oli sellist Jaaku võõras vaadata. 

Mees arvab, et ju oli tegu lavastaja ja stsenaristi kontseptsiooniga, mida Märt Avandi täitma pidi. "Aga see Jaak polnud absoluutselt veenev. Sellist Jaaku pole kunagi olnud," rääkis Sersant ja ütles, et Joala oli alati optimistlik, ka rasketes situatsioonides. Lisaks olnud Joala heas mõttes väga mehelik mees. "Rääkis suhteliselt vähe. Kui oli vaja bändi juhendada, tegi seda konkreetselt."

Bändisiseseid suhteid näidati mehe sõnul "Kremli ööbikutes" kummalistena - et käis üks pidev ropendamine, pikaltsaatmine ja proovi hiljaks jäämine. "Ma arvan, et on väike kultuuriline kuritegu näidata meie vaieldamatult üht legendaarseimat lauljat ja tema suhted oma meeskonnaga selliselt, nagu seal näidati."

Neile, kes Jaagust tõesti huvitatud soovitab Raivo vaadata saadet "Õhtutund Radariga", filmi "Teisikud" ja ka lugeda Margit Kilumetsa raamatut "Jaak Joala. Kuulsuse ahelad." "Sealt saate kindlasti palju ja objektiivseid vastuseid."

Siiski oli tema sõnul lavastuses ka palju toredat. "Koht, väga kena lava, väga hea kunstnikutöö, mitmed väga head näitlejarollid. Minu lemmik oli Juss Haasma, kes mängib vanemat Joalat." Kiidusõnu jätkus mehel ka Saara Kadakule ja ansamblile Lexsoul Dancemachine. 

Sersantit häiris ka see, kuidas oli kujutatud laval Jaak Joala ja Kuldse Trio kokkusaamine. "Jaak suhtus kõikidesse Eesti muusikutesse suure austusega. Või kui ei suhtunud, siis ta ei öelnud seda kunagi välja, aga seal laval oleks ta nagu Kuldset Triot mõnitanud. Seda on kurb vaadata lihtsalt."

Radari tegijate käest lavastuse tarbeks abi ei küsitud, kinnitab Sersant. "Mul on tunne, vabandust otsekohesuse eest, et inimesed, kes selle stsenaariumi lavastasid ei ole kunagi olnud sellisel tasemel, nagu meie Venemaal olime ja nad ei suudagi sellest midagi õigesti kirjutada, kui nad ei küsi õiget informatsiooni."