Kristjan Üksküla (pildil) huvi kirjasõna, luule, näitemängude ja teatri vastu tekkis juba väga noores eas, seda suuresti tänu õpetaja Sirjele.Foto: Erakogu
Inimesed
2. september 2018, 11:08

LEMMIKÕPETAJA | Kristjan Üksküla: tänu õpetajale sain esimest korda aimu, et reeglid teevad vabaks

Esimene õpetaja sekkub meie ellu väga varajases eas ja just temast võib saada üks suuremaid mõjutajaid. Näitleja Kristjan Üksküla tunnistab, et võttis tänu õpetaja Sirjele juba algklassidest kaasa teadmisi ja oskusi, mida vajab tänase päevani.

"Sirje Kaev oli minu esimene õpetaja ja klassijuhataja VHK algkoolis. Võin julgelt öelda, et tema pani aluse minu huvile kirjasõna, luule, näitemängude ja teatri vastu," meenutab 2010. aastal Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikooli lõpetanud Üksküla.

Kristjan Üksküla. Foto: Robin Roots

"Eriti on meeles tema eesti keele ja kirjanduse tunnid. Ta julgustas meid omaloomingulisi tekste kirjutama ja tunnustas esimesi katsetusi, mis on sageli noore hinge jaoks määrava tähtsusega, kas julgetakse edasi proovida või mitte. Luuletuste lugemine, kirjutamine ja ette kandmine, muistendite ja lugude kirjutamine olid ülesanded, mida väga ootasin.

Kõige tänulikum olen talle selle eest, et nende esimese nelja aasta jooksul, mil ta andis meile väga palju erinevaid tunde, hakkas mulle õppimine meeldima. Just see elav kokkupuude õpetajaga, kelle tunnid on huvitavad ja keda huvitab ka õpilaste looming."

Kristjan Üksküla. Foto: Tiina Kõrtsini

Esimese õpetaja tundidest ammutas Kristjan elutarkusi, mille lõpliku mõtetstamiseni jõudis alles aastate pärast: "Hiljem olen mõelnud, et just tänu õpetaja Sirjele sain esimest korda aimu ühest elu seaduspärast, et reeglid teevad vabaks. Ainult reeglite sees on võimalik improviseerida ja fantaseerida, saavutada täielik vabadus ja loomingulisus nii, et samal ajal mõte ära ei kao. Nii on see teatrikunstis, muusikas, jalgpallis, poeesias kui ka elus."

Kristjan Üksküla (13) ja Priit Strandberg (7). Foto: Tiina Kõrtsini