KALURI SARA TAGA: Lohusuus, kiviviske kaugusel kirikust, on end sisse sättinud just sellise nimega  pop-up-restoran. Venepärased kapsapirukad, krõmpsud kurgid, kalasupp, sibulasupp, Arhangelski kalakotletid... „Kalakotlettide retsept on väga vana,“ kõneleb restorani kapten Mari Oolberg (paremal).Foto: Aldo Luud
Inimesed
29. august 2018, 00:01

175 kilomeetrit pikal toiduteel tehti Peipsi toidu päeval selgeks, kuidas kala süüa ning pakuti sibulat kümnel eri moel

Peipsi toidutänava põhitõed: „Rääbist noa ja kahvliga ei sööda! Rääbist tuleb koos luudega süüa, sabani välja.“ (7)

„Sa oled nagu mu vend,“ itsitab Tammispää mees Janko Forostovets, kui näeb, kuidas innukas Peipsi toidu päeva külastaja püüab noa ja kahvliga praetud rääbisest jagu saada. „Vend mul võtab kaks kahvlit ja kala ette, aga ei oska nendega midagi teha. Aga kala tahaks süüa küll!“ Tolle tulutu võitluse rääbisega lõpetab Janko kaasa Kaidi: haarab kala, pistab selle endale peadpidi suhu ja hakkab erakordselt kiiresti närima, endal silmad pingutusest ümmargused kui lambikuplid.

„Sa oled nagu mu vend,“ itsitab Tammispää mees Janko Forostovets, kui näeb, kuidas innukas Peipsi toidu päeva külastaja püüab noa ja kahvliga praetud rääbisest jagu saada. „Vend mul võtab kaks kahvlit ja kala ette, aga ei oska nendega midagi teha. Aga kala tahaks süüa küll!“ Tolle tulutu võitluse rääbisega lõpetab Janko kaasa Kaidi: haarab kala, pistab selle endale peadpidi suhu ja hakkab erakordselt kiiresti närima, endal silmad pingutusest ümmargused kui lambikuplid.

„Rääbist tuleb koos luudega süüa, sabani välja,“ muigab Kaidi, kes võttis elegantseks demonstratsioonesinemiseks aega kalasupi vaaritamise kõrvalt. Otse järve serval muliseb viimatisel nädalavahetusel hiiglaslikus pajas leem, kus ujuvad koha, särg, kiisk ja ahven. Sedaviisi supitegu on Kaidil tänavu suvel juba kümnes kord. „Nii kui mõni suurem üritus tuleb, kutsutakse suppi tegema,“ muheleb Janko. „Paneme paja autosse ja minek.“

Edasi lugemiseks: