Video: Tatjana Iljina
Inimesed
2. september 2018, 11:00

LEMMIKÕPETAJA | Heidy Tamme lemmikõpetaja oli justkui ingel, kes lehvitas laste kohal oma kaitsvaid tiibu (7)

45 aastat lauluõpetajana töötanud muusik ja legendaarne lauljatar Heidy Tamme meenutab oma kooliajast erilise hellusega reaalainete õpetaja Laidret.

"Mul on kooliajast Tallinna 1. Keskkoolist eriti helgelt meeles üks ja ainus õpetaja. Tema nimi oli Laidre. Kahjuks eesnime enam ei mäletagi. Ta andis meile keemiat või füüsikat, milles ma ise olin nii umpa, kui olla võib. Mäletan, et ta kogus meid, 13aastaseid tüdrukuid, kokku ja jagas selliseid ekstra tarkusi, mida vajavad just tütarlapsed. Õpetaja Laidre oli väärikas, rahulik, pisut korpulentne - just selline ehtne naine. Ja meie vahtisime ja kuulasime suud lahti, mida ta meile naiseks olemisest rääkis. Ta justkui rääkis ja ennustas ette, mida meid naisterahvastena tulevikus ees ootab. Ta oli justkui ingel, kes lehvitas meie kohal oma tiibu.

Meie emad ju tollal ei rääkinud meile selliseid asju, millised füsioloogilised asjad teismelistega juhtuvad. Temal oli julgust see kõik meile lahti rääkida. Ta oli justkui tüdruk meie endi hulgast, ainult et pisut suurem ja ka pisut vanem. Näiteks kas või nii lihtsadki asjad nagu rindade kasv noorel tüdrukul. Mäletan, et minu ema oli täiesti jahmunud, kui märkas mu rinnal väikeseid mügarikke. Ta viis mu isegi sellepärast arsti juurde ja arst rahustas teda öeldes: "Kuulge, teie tütrel hakkavad ju väiksed tissud kasvama." Te võite kõige selle üle imestada ja naerdagi, aga minu emale polnud ka mitte keegi omal ajal sellest rääkinud, sest ta oli üles kasvanud orvuna. Võib-olla tänapäeval räägivad emad-tütred omavahel kõigest, aga siis tõesti ei räägitud. 

Olen vist vaistlikult kasutanud just õpetaja Laidre meetodit aastaid hiljem, olles ka ise pedagoog. Näiteks olen öelnud oma õpilastele, et kui te praegu ei saa aru, mida ma teile räägin, siis pange see lihtsalt oma mälulaekasse ja tuleb aeg, kui te võtate selle sealt välja ja kasutate seda tarkust.

Heidy Tamme Valgemetsa pioneerilaagris; Heidy esimeses reas vasakult teine Foto: Erakogu

Kummaline, kohtusin oma õpetajaga aastaid hiljem, siis kui elasin juba Soomes ja ta oli endiselt samasugune - inimlik, lahke ja soe. Aitäh, sellistele fantastilistele õpetajatele nagu seda oli minu lemmikõpetaja Laidre!

Heidy Tamme muusikaõpetajana Soomes Foto: Erakogu