Tiidrek Nurme koos oma lemmikõpetaja Agnes Kittiga. Foto on tehtud 1997. aastal Kuressaare Vanalinna Kooli 5. klassi avaaktusel.Foto: Erakogu
Inimesed
31. august 2018, 16:01

LEMMIKÕPETAJA | Tiidrek Nurme: klassijuhataja oli mulle toeks väga raskel hetkel, temata mind sportlasena ei teataks (1)

"Mul on elus õpetajatega vedanud! Mitmed neist on jätnud väga meeldivad mälestused. Mõnele õpetajale mõtlen siiani," ütleb Eesti praeguse aja parim maratonijooksja Tiidrek Nurme. 

"Kõige tihedam kontakt on jäänud mul Kuressaare Vanalinna kooli klassijuhataja Agnes Kittiga. Temaga puutusin kokku oma elu kõige keerulisemal perioodil – puberteedieas," jätkab ta.

"Üks asi, mida hea õpetaja puhul on raske mitte märgata, on hooliv suhtumine lastesse. Agnese armastava pilgu all sain selgeks matemaatika põhivalemid, kuid tema kohalolekut oli tunda ka minu eraelulistes küsimustes."

Kui praegu on Nurme eeskujulik kodanik ning töötab sportimise kõrvalt ka pastori abina, siis nooruses sattus ta pahandustesse. Nõnda tuligi tal 15aastasena veeta kaheksa kuud noortevanglas. 

"Agnes oli üks nendest inimestest, kes külastas mind noortevanglas, kus viibisin 8. klassis salajaste varguste tõttu. Raske on sellist asja mitte mäletada, sest hädas tuleb ilmsiks, kes on tõeline sõber," meenutab maratoonar sajandivahetuse perioodi.

Tiidrek Nurme koos oma lemmikõpetaja Agnes Kittiga. Foto on tehtud 1997. aastal Kuressaare Vanalinna Kooli 5. klassi avaaktusel. Foto: Erakogu

"Agnes nägi õpetajatöö taustal suuremat missiooni – olla olemas laste jaoks rohkem kui koolitunnis. Tema mõju minu elule on kindlasti suurem, kui täna seda ette kujutada oskan. Võimalik, et tänu abile asusin õppima Kuressaare Gümnaasiumisse suurepärasesse klassikeskkonda.

Kui ma poleks sinna kooli läinud, siis täna ei tuntaks mind kui tippsportlast. Aga suurim pärand, mis ta mulle maha jättis, oli eeskuju, kuidas olla rohkem kui õpetaja. Olen äärmiselt tänulik nii Agnesele kui ka kõigile teistele õpetajatele, kes on minusse panustanud. Ilusat algavat kooliaastat kõigile õpetajatele!"