Rivo Vesik peregaFoto: Robin Roots
Inimesed
1. september 2018, 13:07

Rivo Vesiku tütar astub erakooli: suur pluss on see, et lastele ei anta kuhjaga kodutöid (11)

Endise rannavõrkpalluri Rivo Vesiku tütar Ronja astub sügisel Rocca al Mare kooli esimesse klassi. Kooli valikul mängis olulist rolli logistika. Aga ka see, et tütreke on käinud samas kohas käinud nii beebi- kui eelkoolis ja koolihoone on pea sama tuttav kui kodu. 

Kuna Rivo ja lapse ema Kerttu olid kuulnud Rocca al Mare Kooli kohta vaid head ning tütrele meeldis sealne õhkkond, siis oli loomulik otsus teha sisseastumiskatsed just sinna. "Ronjal õnnestus ka sisse saada ja loomulikult oleme väga õnnelikud selle üle," lausub isa uhkelt. Vesik peab Tallinna äärelinnas asuva kooli üheks olulisemaks plussiks seda, et et algklassides ei anta lastele kuhjaga kodutöid. Teine oluline nüanss on see, et lastele lähenetakse personaalsemalt.

"Kindlasti ei ole Rocca al Mare kool selline tüüpiline standardõppeasutus, kus kõik õpivad täpselt ühte moodi ühte asja," lausub Vesik. "Oluliselt rohkem on suunamist ja lapsele lähenetakse rohkem individuaalselt."

Just oskuslikku ja professionaalset suunamist peab Vesik erakooli üheks kõige olulisemaks eesmärgiks, mis kujundab lõppkokkuvõttes väikest inimest. "Kuna koolis veedetakse väga palju aega, siis kõik see, mis seal ümber on, mõjutab last päris palju," ütleb mees. 

Lapsevanema  jaoks kõige murettekitavam on ehk tänapäeva nutiteema, mis on noorte ellu üha rohkem sisse imbumas. Hetkel pole tütar suurt huvi helendavate ekraanide vastu välja näidanud ja ka koolil on selles osas kindel reegel – hommikul annavad lapsed telefonid ära ja kätte saavad alles pärast tundide lõppu. 

"Ronja ei ole meil nutilaps. Telefon on tal küll olemas, aga seda kasutab vaid helistamiseks ja vanematega suhtlemiseks. Selles suhtes on ta õnnelik laps. Oma suved saab ta veeta mitmes maakohas ja ega tal polekski telefonis aega olla – pigem ronib puu otsa," naerab Rivo. "Läheb hommikul õue ja tuleb õhtul mudasena tagasi."

Tütre huvialade kohta teab Rivo lausuda, et hetkel ei ole midagi konkreetset, millega tütreke tegeleks. Vanemad on lasknud lapsel ise selles osas valikuid teha. "Talle meeldib väga tantsida ja ujuda. Ta proovib kõike natukene, mis on lapsepõlves väga normaalne. Nii väiksena ei pruugi teada, mida sa tahad oma elus saada."

Kui uurida selle kohta, kuidas Ronja kooliminemise osas häälestatud on, annab Rivo ootamatult sõna tütrele, kes on telefonikõne ajal vaikselt ootel olnud. Ronja kinnitab, et ootab kooli väga ning lisab, et ees on ka juba mõni sõber, mis teeb kooli sisseelamise ehk lihtsamaks. 

Kooliasjade ostmisel on lõplik sõna emal.

Kooliasju käib pere koos vaatamas. "Valik oli üsna kirju ja kuna Ronja ema kaasas ei olnud, siis kahekesi ei julgenud otsuseid teha. Need on nii tähtsad otsused, et ülemus peab olema kaasas," naerab ta.

Kooliasjade ostmine ei ole vanemates siiski stressi tekitanud, kuna kool on  andnud koolivahendite osas üsna selged juhised. "Asi tehti meie jaoks üsna kergeks. Meil on nüüd lihtsalt vaja valida, et koolikoti ja pinali peal oleks ilus pilt," ütleb tütre isa naljatlevalt.

Rivo lausub, et esimesel aastal on see koolitarvete otsimine pigem põnev kui stressirohke tegevus.

Rocca al Mare on üks neist koolidest, kus on kohustuslik koolivorm. Seda peab Rivo väga positiivseks.  "Minu arust on see väga tore traditsioon. Kindlasti võtab see natuke maha ebavõrdsust ning teeb kooli ka teatud mõttes omanäolisemaks."