Toomas Vitsuti tütar Margaret alustab kooliteed Vanalinna Hariduskolleegiumis.Foto: Robin Roots
Inimesed
1. september 2018, 12:23

Toomas Vitsuti tütar alustab kooliteed Vanalinna Hariduskolleegiumis (21)

"Kooli valisime selle järgi, mis last huvitab ja kuidas talle võiks kõige paremini sobida," räägib riigikogu liige Toomas Vitsut, kelle tütar Margaret alustab sügisel kooliteed Vanalinna Hariduskolleegiumis.

Kuna tütar Margaret on kunstihuviline ning tema suur kirg on joonistamine, siis selle järgi sai ka kool valitud. "Mulle tundus, et see keskkond ja õhkkond on just temale sobiv ja ta saab oma joonistamisvõimeid seal edasi arendada," lausub poliitik. See saigi koolivalikul määravaks.

Kui tänapäeval on Eestis üsna tavaliseks saanud see, et lapsevanemad panevad võsukesed ka eelkooli, siis Vitsutite perekond jättis selle peatüki vahele. Poliitik arvab, et lasteaia viimane aasta valmistab lapse kenasti kooliks ette. "Lasteaed on sisuliselt nagu eelkool, kuna seal võetakse kõik asjad läbi. Margaretil sai lasteaias kirjutamine-lugemine ilusasti selgeks." Mees usub, et kõik eelkoolis käijad on samade oskustega nagu ta tütar.

Poliitik peab oluliseks, et kool tagab peale hariduse hea pinnase sotsiaalseks arenemiseks. "Sotsiaalne keskkond peab olema selline, mis valmistaks teda ette tulevaseks eluks. Lisaks akadeemilistele teadmistele ootan, et koolis harjutataks ka mõtlemisoskust."

Vitsut räägib, et tütar on kooliminemise osas positiivselt häälestunud ja arvab, et nii mõtlevad paljud esimesse klassi minejad. "Ta suhtub sellesse positiivselt ja mulle tundub, et see ongi valdav. Enamik lapsi, kes esimesse klassi läheb, suhtub sellesse positiivselt ja ootusega. Kui elu on juba ümber seatud, peab pingutama ja õppima ning teatud korra järgi elama. Kuidas see suhtumine siis kujuneb, võib olla erinev. Aga praegu, enne kooliminekut, on see positiivne. 

Vanalinna hariduskolleegiumis on eraldi tüdrukute ja poiste klassid. Selles osas ei näe Vitsut probleemi, kuigi tema käis koolis ajal, kui kõikides koolides olid segaklassid. "Ausalt öeldes pole sellega seoses ei positiivseid ega negatiivseid mälestusi. Ma ei pannud soolist erinevust tol ajal tähelegi. Ka ei ole mul kujunenud sellist hoiakut, et oleksin kuidagi selle poolt või selle vastu. Ma ei tähtsusta seda kuidagi."

Kooliasjad on tütrele juba varakult ära ostetud, ranits olemas ja vihikutele ka paber ümber pandud. "Selles suhtes on kõik kooliminekuks valmis," lausub Vitsut rahulolevalt.