LOHA LASTA EI SAANUD: Mati Kaalu lemmikõpetajaks oli matemaatikat andnud Kalju Kallaste, kes oskas panna õpilasi õppima oma võimete kohaselt. Fotol Mati Kaal keskkooli lõpetamisel 1964. aastal. Foto: Erakogu
Inimesed
1. september 2018, 11:00

LEMMIKÕPETAJA | Mati Kaal: matemaatikaõpetaja jagas kulbiga tarkust otse kupli alla (1)

Et kauaaegsel loomaia direktoril Mati Kaalul ülikoolimatemaatikaga probleeme polnud, võlgneb ta paljuski tänu oma lemmikõpetajale Kalju Kallastele.

"Kui keegi on sündinud õpetajaandega, siis see oli tema," on Kaal veendunud. "Matemaatika on paljude jaoks väga keeruline, aga ta oskas ka kõige tuhmimatele teha nii, nagu võtaks kupli lahti ja paneks kulbiga tarkust sisse."

Saaremaal kooliteed alustanud Kaal sattus oma lemmikõpetaja käe alla 8. klassis, mil jätkas haridusteed Tallinna Reaalkoolis. Kaal ütleb, et õpilasena oli ta hinnete poolest igati keskmine: kolme-neljane. "Aga igal juhul võisid need, kes tema käest kolme said, lasta pärast ülikoolis matemaatikat ludinal neljale-viiele." Kaal lisab, et Kallaste oskas jälgida, et iga õpilane õpiks oma võimete kohaselt ega laseks loha.

Mati Kaal (vasakul) ja pinginaaber Tiit Teder. Foto: Erakogu

Kuid kaasasaadud tarkused ei piirdunud õpikuteadmistega. Kaalu sõnul oli tema matemaatikaõpetaja selline, kelle järgi soovisid kõik õpilased joonduda. "Tema generatsiooni õpetajad oskasid ka vene ajal märkamatult sisse süstida isamaa-armastust... Ta oli tõeline džentelmen ja ta üritas ka meist märkamatult džentelmene teha."

Et Kallaste jättis oma õpilastele kustumatu jälje, peegeldub selleski, et veel mõne aasta eest kutsuti ta Kaalu ja tema lennukaaslaste kokkutulekule. "Kõik hindasid teda nii, et tahtsid teda veel nüüd, enam kui pool sajandit pärast keskkooli, oma seltskkonnas näha. Ja tal oli nii hea mälu, et ta mäletas meid kõiki nimepidi – hoolimata sellest, et pool sajandit oli möödunud," imetleb Kaal.

POOL SAJANDIT HILJEM: Õpetaja Kalju Kallaste on prillidega tagareas kahe tüdruku vahelt vaatamas. Pilt on tehtud 2014. aastal Tallinna Reaalkooli 79. lennu kokkutulekul. Foto: Erakogu