Tartu Ülikooli keemiainstituudi emeriitdotsent Tullio Ilomets ja Tartu Hugo Treffneri gümnaasiumi vilistlaskogu esimees Indrek Ilomets EV 94 vastuvõtulFoto: Tairo Lutter
Inimesed
22. august 2018, 18:32

Suri keemik ja muinsuskaitsja Tullio Ilomets (2)

Kolmapäeval suri Tartu Ülikooli emeriitdotsent, keemik ja muinsuskaitsja Tullio Ilomets, teatab ERRi uudisportaal.

Tullio Ilomets sündis 13. juulil 1921. aastal Paides. 1941. aastal Paide Keskkooli lõpetanud Ilomets asus Tartu Ülikooli matemaatika-loodusteaduskonnas keemiat õppima 1948. aastal. 1952 lõpetas ülikooli ning 1965 kaitses keemiakandidaadi kraadi. 1952. aastast töötas Ilomets orgaanilise keemia kateedris assistendina, 1960. aastast vanemõpetaja ja 1965. aastast dotsendina.

Ilometsa põhivaldkond oli orgaaniline keemia, tema lemmikteema on olnud orgaaniliste ühendite süntees. Ilometsa endine tudeng ja kolleeg, orgaanilise keemia teadur Gerda-Johanna Raidaru nimetas Ilometsa Eesti looduslike ühendite keemia rajajaks. Ta on muuhulgas uurinud maomürke ja ravimudasid ning koolitanud keemik-restauraatoreid.

Ilomets oli ka tulihingeline muinsuskaitsja. 1987. aasta novembris asutati tema eestvõttel Tartu Akadeemiline Muinsuskaitse Selts. Eesti Muinsuskaitse Selts asutas Tullio Ilometsa muinsuskaitseauhinna 2016. aastal seoses tema 95. sünnipäevaga.

Oma pühendumuse ja silmapaistva töö eest on ta pälvinud Tartu linna aukodaniku tiitli ja Tartu Suurtähe aumärgi ning Valgetähe III klassi teenetemärgi.

Ilomets suri vaid paar päeva pärast oma abikaasa Helju Rajando lahkumist.