Ken ja LumiFoto: instagram.com/kensaan
Inimesed
3. september 2018, 14:13

Ken Saani tütar Lumi alustas kooliteed: kool ei tohiks inimesi raami panna (7)

Filmirežissöör Ken Saani tütar Lumi alustab sügisel kooliteed Gustav Adolfi gümnaasiumis. Kooli valikul mängisid olulist rolli nii logistika, samas koolis õppivad vennalapsed, tuttav kunstiõpetaja kui kooli üldine hea energia. 

"Tegemist on küll nii-öelda rajoonikooliga, aga Lumi alustab õpinguid prantsuse keele klassis. See nõudis ka sisseastumiskatseid," täpsustab Ken. Tütar ei olnud otseselt aru saanud, et tegemist on katsetega – ei Ken ega lapse ema Arlin soovinud last kooli sisseastumise teemadega pinge alla panna.

"See on väga armas kool," on Ken valikuga rahul. Tütar alustab kooliteed GAGi algklasside uues hoones, mis asub Tallinna vanalinna ja kesklinna piiril. "GAGi ideoloogia, olla innovatiivne, sobib ka meie vaadetega," lausub filmimees.

Kuna Lumi käis ka GAGi eelkoolis, siis ei tunne pisike piiga mingit hirmu kooli minemise ees. Koolis õpivad ka Keni vennalapsed ning Lumi parim sõber astub paralleelklassi, seega tundub, et keskkond on igati turvaline.

Kuigi paljud võivad nuriseda pealinna suurte klasside üle ja Gustav Adolfi gümnaasium on üks suurimaid, siis Saan peab seda positiivseks, eriti väikeste laste puhul. "Sotsialiseerumine on selles eas väga oluline ja tegemist on õige valikuga."

Tütar on kooli minemise osas põnevil. "Kuna talle meeldis ka eelkool, siis ta nii väga ei karda. Tänapäeval on eelkooliaeg väga hea hüppelaud – ta on mentaalselt ette valmistunud selleks, et läheb samasse kohta." 

Tütar on väga õpihimuline ja on oma uudishimu ja nutikusega vanemaid üllatanud. "Ma olen ikka teinekord imestanud küsimuste üle, mida ta on esitanud – mõnikord võin vastustega päris hätta jääda." Erilist huvi on Lumi välja näidanud loomade vastu ja vanemad ei suuda uskuda, kust sellised fenomenaalsed teadmised on tulnud. Näiteks kord tuli tütar isa juurde väitega, et loomariigis on koerad kassidest targemad. "Ta tõi mulle isegi selle kohta artikli välja – miks on koerad nutikamad kui kassid."

Millalgi oli tütrel ka suur vaimustus dinosauruste üle ja loomulikult olid tüdrukul selged sauruste kõik ladinakeelsed nimetused. Ken arvab, et siinkohal on palju kaasa aidanud internet. Tütar vaatab huviga ka loodusdokumentaalfilme. "See on tore, kui lapsel on huvi maailma vastu, siis ta ei saa väga halb inimene olla," arvab Ken.

Kooliasjade ostmise osas püüab filmimees säilitada rahu ja külma närvi. "Koolivorm on juba olemas, siis on kõik hästi," ütleb Ken. Lapse emaga on kokku lepitud, et puuduolevad lüngad täidetakse lähiajal Excelis ära.

Mida koolilt oodatakse?

"Hea kool peab olema selline, kus inimestel lastakse olla. Ei pea range olema, aga selline, kus inimesel säiliks hea tuju," jagab Ken mõtteid. "Ma arvan, et see on kõige tähtsam. Nagu kunstiga teinekord on, see surutakse raamidesse. Inimesed pannakse ka raamidesse ja tehakse nii-öelda Aasia mudelit ja pannakse norme järgima." See pole Saanile kuidagi meeltmööda. 

"Mulle tundub, et see GAGi süsteem on väikestes asjades kinni, mis mulle meeldib. Seal on mingid reeglid, et noa-kahvliga pead sööma, igal vahetunnil peab värskes õhus olema jne. See on väga hea. Nutiseadmed peab jätma garderoobi, mis on ka okei. Aga mis mulle tundub, siis just välitunnid on lapse seisukohalt väga head."

Kool peab kandma head vaibi, et see oleks avardav, mitte pärssiv. Nutiteema on ka Ken Saani peres läbi käinud. "Kellel seda tänapäeval pole," lausub mees. "Mis me ikka selle peale teha saame. Samas ma näen oma lapse peal, et juba praegu enne kooli on tal inglise keel väga vabalt suus, mis on tegelikult kõikidel lastel. Nad räägivad inglise keelt. See, et tal tuleb lisaks prantsuse keel, on jackpot." 

Kui millegi kallal nuriseda, siis on need varajased tunniajad. "Ta on koolis hommikusel ajal ja see tundub natuke murettekitav, teades meie ärkamisi, siis... aga küll me sellest üle saame," naerab mees. Õnneks elab lapse ema koolist 100 meetri kaugusel.