Kirjanik, poeet ja esteet Oscar Wilde.Foto: Vida Press
Raamat
22. august 2018, 18:02

Kes oli see salapärane ameeriklanna, kellele Oscar Wilde südame kaotas? (16)

Iiri kirjaniku Oscar Wilde'i elu uurinud biograaf Matthew Sturgis usub, et on suutnud tuvastada naise, kellele Wilde saatis 1882. aastal USAs ja Kanadas loenguturneel olles kauni armastuskirja.

Wilde kirjutas: „Kui mõtlen Ameerikast, mõlgub mul meeles vaid keegi, kelle huuled on kui suveroosi purpursed õied, kelle silmad on kui kaks pruuni ahhaati, kes on võluv kui panter, südikas kui tiiger ja graatsiline kui lind. Kallis Hattie, ma mõistan nüüd, et olen sinusse jäägitult armunud, igavesest ajast igavesti...“

Sturgis, kel ilmumas Wilde'ist raamat „Oscar: A Life“, väidab The Guardianile, et arvatavasti peitus Hattie hüüdnime taga San Francisco raudteemagnaadi helge peaga, elavaloomuline ja kaunis 23aastane tütar Harriet Crocker.

Hattie isa oli suur kunstitoetaja ning tema onule kuulus Sacramentos galerii, kus Wilde esines. Kohaliku ajalehe väitel käisid loengut kuulamas ka Hattie vanemad, tõenäoliselt oli publikus neiu isegi. Wilde tunnistas sõbrale, et kaotas südame just San Franciscos.

Küsimärgi jätab õhku tõik, et Harriet Crockeril olid sinised silmad, kuid kirjanik kirjeldas Hattie omi pruunidena. Muidugi võis mälu Wilde'i petta. Samas olid Hattiel punased juuksed, millest võis tuleneda võrdlus tiigriga.

Harriet ehk Hattie Crocker aastal 1887. Giovanni Boldini maal. Foto: Vida Press

Wilde'i ema lootnudki, et poeg naaseb Ameerikast tükis pruudiga, ent too kosis 1884. aastal hoopis iirlanna Constance Lloydi, kellega sai kaks poega. Samal ajal oli Wilde'il armuafäär kolleegi Lord Alfred Douglasega. Wilde suri 1900. aastal Pariisis 46aastasena.

Crocker abiellus aga 1887. aastal varaka kaasmaalasega ning kolis New Yorki elama Manhattani häärberisse, mille isa talle pulmadeks kinkis. Ta reisis Euroopas ringi ja suri 1935. aastal Pariisis nagu Wildegi.