Mihkel KärmasFoto: TEET MALSROOS
Tele
22. august 2018, 12:21

Mihkel Kärmas võttis vastu väljakutse: kuue päevaga ümber maailma (5)

Mihkel Kärmas on vastu võtnud väljakutse lennata kuue päevaga ümber maailma, et tuua Eesti televaatajateni ülemaailmne koristuspäev. Reis peaks algama 12. septembril Tallinna lennujaamast ja tagasi jõuaks mees 17. septembril.

„Üldjoontes õige, aga natukene tõttame sündmustest ette, sest pileteid veel ei ole,” jääb Kärmas tagasihoidlikuks. Kui piletid tänase päeva jooksul soetatud saavad, on suhteliselt kindel, et teekond tuleb ette võtta. „Ma enne ei jagaks siin laskmata karu nahka, kui asjaks läheb,” on Kärmas tagasihoidlik. Ta rõhutab, et kuna plaan on keeruline, siis hästi palju sõltub piletitest.

Sellise ulmelise plaaniga nõustus Kärmas ennekõike seetõttu, et tegemist on ajaloolise sündmusega ja lisaks on hea aeg-ajalt enda mugavustsoonist välja minna. „Saab siis näha 15. septembril, et kuivõrd see (toim. ülemaailmne koristuspäev) maailmas kõlama jääb, aga Eestist seespoolt vaadetes on see kindlasti väga suur asi. Nii ehk naa on see selline auasi olla kuidagi väikestviisi osaline selles. Ja endal ka ju põnev selline temp ära teha,” selgitab Kärmas nõustumist.

Et eestlased sellist asja enne teinud oleks, Kärmas ei tea. Sarnane maratonsaade ja nii pikkade vahemaade tagant on esmakordne.

Selliseks ettevõtmiseks mees eriliselt ei valmistu. „Metsajooks ja surfitrenn, eksju,” muigab Kärmas veidi, selgitades, et saate tegemine käib tavalise hooga ja taas rõhutades kõige rohkem mängivad rolli lennupiletid.

„See graafik on keeruline ja selle tõttu tuleb siin saatetegemises igasuguseid vangerdusi ette. Selleks et ära olla, on vaja ka siin päris palju meie töögraafikut muuta. Aga et ma lendaks nüüd lennukiga näiteks, et harjuda lennukitoidu ja konditsioneeriõhuga, ei, seda ei ole.”

Suurim väljakutse ongi pikad järjestikused lennud, eri ajavööndid, pikk ootamine, väljapuhkamata olek ja seda just reisi lõpuosas, kui Hawaiile jõutakse. Sisuliselt elab Kärmas 15. septembri läbi kaks korda.

„Hawaiile jõudes alustame seda 15. septembrit otsast peale ja põhimõtteliselt otse lennukist peaksime minema koristustalgutele kuskile imekaunile aga väga prügistatule Hawaii rannale, kus me siis kogu seda päeva jälgime,” tutvustab Kärmas plaani, lisades, et selleks hetkeks on nad olnud juba päris palju tunde lennukis ja tuhistanud läbi lugematute ajavööndite.

„Kujutan ette, et meil on silmad suhteliselt pahupidi seal laupäevaks, aga kuna see on vastutusrikas lõik, tuleb seal olla lõpuni ja võimaluste piirides seda kajastada,” mõtiskleb ta.

Teekond algab Tallinna Lennujaamast, kust lennatakse Uus-Meremaale. Pärast filmimist lennatakse sealt vahepeatustega edasi Hawaiile, kus koristustalgud lõppevad.