Ženja FokinFoto: Erki Pärnaku
Inimesed
20. august 2018, 23:41

Ženja Fokin: riigi heaks töötavad inimesed võivad kanda kasvõi kartulikotte! (16)

Kuigi ilm oli 20. augustil tujukas, ei heidutanud see kultuurirahvast, kes oli president Kersti Kaljulaidi kutsel tulnud Kadrioru roosiaeda taasiseseisvumise 27. aastapäeva tähistama. Püüdsime peomelus kinni stilist Ženja Fokini, kes tegi põnevaid tähelepanekuid inimeste riietumise osas. 

"Isegi kui ürituse riietuse märksõna oli suviselt pidulik, aga ilm kinkis tänase tähtpäeva puhul hea suusailma, siis arvan, et inimesed lähenesid sellele väga loominguliselt," arvab stilist.. 

Ženja täheldab, et positiivsed muutused eestlaste riietuses on toimunud viimaste aastate jooksul. "Kui vaadata kasvõi viie või kümne aasta taguseid galeriisid, siis vaevalt, et keegi oleks julgenud tulla sellisele üritusele tanksaabastes või kummikutes," arvab stilist ning tunneb heameelt, et riietuses ollakse üha enam loovad.

Siim Männik, Marii Karell Foto: Erki Pärnaku

"Isegi, kui see üritus toimub siin, roosiaias, siis kõik ei ole tulnud ainult üleni lillelises, vaid väga palju leidub ka selliseid ägedaid kreatiivseid kombinatsioone. Mulle meeldib, et inimene ei ole taandunud väga primaarsete lahenduste taha, et panna midagi pidulikku selga, vaid on lähtutud enda identiteedist. Inimesed on reisinud, maailma näinud ja kui sellel üritusel ringi vaadata, siis kõik on persoonid. Peale selle on hea näha, et need riided on kõik hiljem ka kantavad ja kombineeritavad."

Erilist head meelt tunneb Ženja just selle üle, et üha enam kaasmaalasi lähtub riiete valikul mitte niiväga ürituse etiketti silmas pidades, vaid just enda isiklikust identiteedist. "Sellise rõivastuse puhul on kõnekus juures."

Roberta Einer, Tom Olaf Urb Foto: Erki Pärnaku

Kui 27 aastat tagasi elas keskmine eestlane pigem puuduses, siis tänapäeval on võimalusi oluliselt rohkem. Kas see ei muuda inimese loovust kesisemaks? Seda Ženja ei arva. Küll aga leiab ta, et enda stiili leidmine võib võtta rohkem sellisel juhul aega.

"Kui me vaatame Skandinaaviat või Euroopa vanemaid riike, siis seal kantakse nii-öelda baasriideesemeid võib-olla kümme aastat. See tähendab, et minnakse ühe ja sama kleidi või kostüümiga mitmele üritusele. Meil Eestis on aga väike nõukatrauma, pidevalt peab olema midagi uut ja mugavust ei panda esikohale, hoopis olulisem on väljanäitamise hetk," leiab stilist. See hoiak on Fokini sõnul tasapisi muutumas.

Mehed on hakanud hoolitsema enda välimuse eest oluliselt rohkem

Suure arenguhüppe on Fokini arvates teinud ka meeste riietumisstiil. "Ei kanta ainult ühte ülikonda, mis on villaseks kulunud. Vaid on mõõduülikonnad ja -särgid. Suuresti ka tänu sellele, et kodumaine tootja Baltman on teinud head tööd."

"Ma arvan, et esimest korda võib näha, et mehed pööravad väga palju tähelepanu oma riietusele. Ei tulda niisama vilega kohale, vaid nähakse ka vaeva tervikpildi loomisel." 

President Kersti Kaljulaid Foto: Erki Pärnaku

President Kersti Kaljulaidi roosiaiakostüüm jättis värske mulje

Kui rääkida president Kersti Kaljulaidi riietusest, siis siinkohal soovib Ženja lausuda kõigile riigi heaks töötavatele inimestele, et oluline pole mitte väline vaid see missioonitöö, millega iga päev tegeletakse. "Te võite kanda kasvõi kartulikotti!" lausub stilist julgelt. "Sellepärast, et see võhm peab kuluma sellele, mida te teete. Väline osa on teisejärguline, fookus peab kanduma tegevusele."

President Kersti Kaljulaidi kostüümile jagab Fokin vaid kiidusõnu. "See oli mõnusalt värske ja sportlik, millel oli liikuvus juures. Siinkohal on tema meeskond teinud väga head tööd."

Stilist ise oli roosiaia peole tulnud Eesti ühe hinnatuma moelooja, Liina Steiniga.

 

🇪🇪❤️ #ev100

A post shared by Ženja Fokin (@zenjafokin) on