Tanel-Eiko Novikov Klassika-EurovisionilFoto: Aly Wight/Edinburgh International Festival
Saund
20. august 2018, 13:22

Tanel-Eiko Novikov ei pääsenud Klassika-Eurovisionil finaali (5)

Löökpillimängija ning saate "Klassikatähed" viimane võitja Tanel-Eiko Novikov pani end nädalavahetusel proovile Klassika-Eurovisionil ehk võistlusel Eurovision Young Musicians 2018. Kahjuks noormees finaali ei pääsenud, vahendab ERR kultuuriportaal. 

Tanel-Eiko Novikovi sõnul juhtus temaga Klassika-Eurovisionil midagi enneolematut, kuna ühel hetkel tabas teda mäluauk. Teisalt oli see ainult edasiviiv ja kannustas viimases osas endast maksimumi andma, vahendab ERR kultuuriportaal. "Ma sain olla lihtsalt mina seal laval," sõnas Tanel-Eiko "Aktuaalsele kaamerale" antud intervjuus. "Viimane lugu oli üks parimatest esitustest, mis ma olen teinud kontserdi olukorras," lisas ta.

Enne poolfinaali tunnistas noormees ERR-ile antud intervjuus, et on elevust täis rohkem kui kunagi varem. "Päris halvasti magasin," tunnistas Tanel-Eiko ning lisas naerdes, et lisaks vaevasid teda öösel janu ja nälg.

Kuigi Tanel-Eiko Novikov esikuuikusse ei jõudnud, pälvis ta oma mänguga nii publiku kui korraldusmeeskonna suure poolehoiu. Eesti delegatsiooni juhi Heidi Pruuli sõnul paistis Tanel-Eiko silma viimistletud mängutehnika ja artistlikkusega. "Taneli üle on põhjust uhke olla ja tema edasisel muusikuteel silm peal hoida, sest tegemist on väga andeka ja sihikindla noore inimesega. Uksed suurde muusikamaailma on talle lahti ja küll me kuuleme temast peagi veel", lisab Pruuli. 

Tunnustust Tanel-Eiko mängule jagasid ka žürii liikmed, viidates samas põhjustele, mis hindamistulemust mõnevõrra mõjutasid. Žürii esimees David Watkini sõnul meeldis talle väga Taneli Sibeliuse esitus. "Ta on suurepärane mängija. Aga me oleks väga soovinud näha veidi rohkem mitmekesisust repertuaari osas", lisas Watkin.

Žüriis osalenud Hispaania löökpillimängija Noè Rodrigo Gisbert pidas Taneli mängu silmapaistvaks, ent lootnuks marimba kõrval kuulda veel teisi löökpille. Konkurssi režiipuldist jälginud BBC muusikaprodutsent Peter Maniura, kellel on Klassika-Eurovisioni võistlusega pikaajaline suhe, elas Taneli esinemisele südamest kaasa. "Siiani on levinud eelarvamus, et löökpillid ei suuda võistelda tšellode ja viiulitega. Tanel aga pani absoluutselt kõik ennast kuulama. Ta on väga väljendusrikas ja hea keskendumisvõimega muusik. Olen tõesti kurb, et ta finaali ei pääsenud", kahetses Maniura.

Klassika-Eurovisiooni lõppvaatus toimub 23. augustil, kui kuus finalisti astuvad Usher Halli lavale koos BBC Šoti Sümfooniaorkestri ja dirigent Thomas Dausgaardiga. Võistlust on võimalik jälgida Klassikaraadio, ERR kultuuriportaali ja ETV vahendusel.

18 riigi osaleja hulgast valis žürii finaali kuus parimat, kelleks on Nikola Pajanovič Sloveeniast (viiul), Maté Bencze Ungarist (saksofon), Ivan Bessonov Venemaalt (klaver), Mira Marie Foron Saksamaalt (viiul), Indi Stivin Tšehhist (kontrabass) ja Birgitta Elisa Oftestad Norrast (tšello).

Vaata Tanel-Eiko sooritust: