Jaagup KreemFoto: Stanislav Moshkov
Saund
17. august 2018, 15:09

Jaagup Kreem: esimesed kitarrikäigud õpetas mulle Hendrik Sal-Saller

Terminaatori liider Jaagup Kreem meenutas Vikerraadio muusikasaates "Aeg peatub", et esimesed kitarriakordid õpetas talle Smilersi käilakuju Hendrik Sal-Saller, kes oli toonases Tallinna 10. keskkoolis tema seitse aastat vanem koolivend. 

"Me elasime 70ndatel perega Soomes. 1980. aastal tulime Eestisse ja läksin siin teise klassi," meenutas Kreem. "Hendrik oli keskakutt. Ülikõva mees, kelle peale kõik kukkusid pikali, kui ta gaasimaskikotiga mööda koridori käis. Kuna ma olin ka aktiivne rüblik, võttis Hendrik mu oma tiiva alla ja näitas ka esimesi kitarrikäike." 

Sal-Saller meenutas, et toonane koolielu on väga aktiivne. "Kogu aeg toimus midagi. Kooli ei mindud vastu tahtmist, vaid oli jube jama, kui sa ei saanud kooli minna ning midagi põnevat juhtus, kui sa polnud kohal. Jaagupiga sai kõik alguse sellest, et oli koolipidu ja minu arusaamist järgi pidi üks noorema astme õpilane lugema enesekindlalt luuletust: "Miks õpetaja kiusab mind?" See kuidagi istus Jassile." 

Sal-Saller kolis kümnendi lõpus Soome ja rokimeeste põhjalikum taaskohtumine toimus 90ndate alguses, kui Smilers andis Eestis esimesi kontserte. "Mäletan, et käisin neid Nõmmel Klubis 326 neid kuulamas ja oli jube äge, sest nad olid ikka välismaa bänd. Kuigi liider oli minu mentor. Ma mõtlesin, et need kingad on küll nii suured ja mina ei mahu sinna kunagi. Aga kasvasime ka meie!" naeris Jaagup Kreem ja tõi välja, et eriti hea mulje jättis talle lugu "You Got My Heart". "Mulle õudselt meeldis see lugu. See on minu absoluutne lemmik Smilersilt!" 

Kuula Smilersi lugu "You Got My Heart" alates saate 25. minutist!