Rootsi prints Daniel ja kroonpritsess Victoria.Foto: TT News Agency/Scanpix
Eesti uudised
16. august 2018, 11:54

Rootsi kroonprintsess ja prints osalevad pühapäeval Naissaare kabeli taaspühitsemisel (9)

Pühapäeval, 19. augustil taaspühitsetakse Naissaare Püha Maarja kabel. Sündmusel osalevad aukülalistena Rootsi kroonpritsess Victoria, tema abikaasa prints Daniel ning Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid.
Naissaare Püha Maarja kabel. Foto: EELK Konsistoorium

Naissaare kabeli taaspühitsemine toimub kabeli esmakordse pühitsemise 80. aastapäeval. Eestis ja mujal maailmas elavaid naissaarlasi ühendav sündmus märgib ühtlasi Eesti Vabariigi 100. aastapäeva.

Okupatsiooniajal rannarootslaste kahekordse väljasaatmise üle elanud Naissaare Püha Maarja kabeli taastamine on toimunud EELK Tallinna Rootsi-Mihkli koguduse eestvedamisel ja selles on osalenud naissaarlaste kogukond kodu- ja välismaal ning paljud eraisikutest toetajad. Kabeli taaspühitsemise eel oli suurim tähtsündmus aastal 2005, mil kabeli torni paigaldati taas rist. Kabeli viimase risti võtsid 1940. aastal kodudest teistkordselt lahkuma sunnitud naissaarlased endaga kaasa, et saarele saabunud punaväelased seda rüvetada ei saaks. 

"Tänaseks on Naissaare kabelist saanud tõeline väikesaare pärl. Väike Rootsi-Mihkli kogudus on õpetaja Patrik Göranssoni eestvõttel teinud kabeli taastamise nimel ära tohutu töö," tunnustas tehtut EELK peapiiskop Urmas Viilma.

EELK Rootsi-Mihkli koguduse õpetaja Patrik Göranssoni sõnul on kabeli taastamine toimunud tänu paljude inimeste suurele tööle ja panusele. "Kiriku taastamisele on aidanud kaasa ka Rootsi kuningapere. Pühapäeval ei pea kuninglikud külalised paljuks sõita Naissaarele kabeli taaspühitsemisele, väärtustades sellega kultuuripärandi säilitamist tulevaste põlvede jaoks ka suurtest keskustest kaugel," lisas ta.

Maarja kabeli taaspühitseb EELK peapiiskop Urmas Viilma. Teda assisteerivad EELK Rootsi-Mihkli kiriku õpetaja Patrik Göransson ja EELK Stockholmi koguduse õpetaja Tiit Pädam. Pühitsemistalitusel osaleb ligi 400 külalist, kelle seas on palju Naissaare juurtega inimesi Eestist, Austraaliast, Uus-Meremaalt, Norrast, Suurbritanniast, Kanadast ja mujalt.