Tanel-Eiko NovikovFoto: Teet Malsroos
Saund
15. august 2018, 12:38

Klassikatäht Tanel-Eiko Novikov alustab võistlust Klassika-Eurovisionil (2)

Sel nädalavahetusel astub Edinburghis toimuval Klassika-Eurovisionil võistlustulle Eestit esindav löökpillimängija Tanel-Eiko Novikov, keda eesti muusikasõbrad tunnevad menuka Klassikatähtede konkursi võitjana. Novikov on üks kaheksateistkümnest Euroopa riigi noorest muusikust, kes saavad võimaluse mängida arvukale rahvusvahelisele tele-ja raadiopublikule ning keda eduka esinemise korral ootavad auhinnad ja suured lavad. Võistlusele kogunev artistide koosseis on värvikas, Tanel-Eikol tuleb konkureerida viie tšellisti, nelja viiuldaja, kahe saksofonisti ja kahe pianisti, kitarristi, kontrabassi-, harfi- ja flöödimängijaga. 18.-19. augustil toimuvates eelvoorudes selguvad kuus finalisti, kes saavad oma kunsti näidata suurejoonelises finaalis koos BBC Šoti sümfooniaorkestri ja dirigent Thomas Dausgaardiga musitseerides. Finaal toimub 23. augustil Edinburghi mainekas Usher Hallis, mis 1972. aastal võõrustas ka Eurovisiooni lauluvõistlust. Suursündmust vahendab samal õhtul ka Ee

Konkurss on aegade jooksul toonud laia publiku ette sellised tänaseks tuntud nimed nagu Isabelle van Keulen (võitja 1984), Julian Rachlin (1988), Natalie Clein (1994).

Oma karjäärile on Klassika-Eurovisionillt tuule tiibadesse saanud Baiba Skride, Martin Grubinger, Daniil Trifonov jpt. Eesti muusikud on Klassika-Eurovisioonil osalenud aastail 1994-2004 kuuel korral - Marko Martin (1994), Hanna Heinmaa (1996, III koht), Hando Nahkur (1998), Anna-Liisa Bezrodny (2000), Mihkel Poll (2002) ja Jaan Kapp (2004).

Tänavuse Klassika-Eurovisionile sõidu pani Klassikatähtede võitjale eriauhinnana välja rahvusringhääling koos kultuuriministeeriumiga.