Kalvi-Kalle Kruusamäe, Helen KõppFoto: Martin Ahven
Inimesed
10. august 2018, 14:10

Selgus tõde! Kas tõsieluseriaalide vaatamine muudab meid rumalamaks? (17)

Kas inimene võib tõsielusaadete vaatamisest oma intelligentsi kaotada? Selle põneva teema üle arutleb ajuteadlane Jaan Aru ERR Novaatoris. 

Aru usub, et üldiselt tõsielusaadete vaatamisega intelligentsist ei kaota. "Aga ärge pingutage üle. Kui vaatate seda 10 tundi päevas, siis teil lihtsalt pole enam aega, et tarku asju teha."

Taolise jura vaatamine võib teinekord ajule ka kosutavalt mõjuda. "Meie aju võib küll igasugu vahvaid asju välja nuputada, aga ta ei suuda seda teha terve päeva."

Eestlaste jaoks jäi tõsieluseriaalide kõrgaeg millenniumi algusaastaile, kui neid toodeti nagu Vändrast saelaudu. Aastal 2003 said inimesed viiel õhtul nädalas telekate ees vaadata tõsielusarja "Farm". Seriaali oli kokku toodud 15 inimest, viis igast Balti riigist, kes asusid elama ühe katuse alla tsivilisatsioonist ära lõigatud maamajja.

2005. aastal lendasid teleorbiidile Sille Sutting ja Triin Tulev, kui TV3 eetrisse tuli seriaal "Lihtne elu". Nagu sarja nimi ütleb, oli tegemist väga lihtsa eluga ja ka lihtsa süžeega, mis vaatamata sellele tuhandeid inimesi telerite ette naelutas. Keda siis ei paeluks see, kuidas kaks linnast pärit noort blondi naist maal ilma mobiiltelefonide, krediitkaartide ja rahata hakkama saavad.

Veel toodeti vahepeal modellisaade "Missid," "Baar", "Buss" ja teised. Kindlasti ei tasu unustada ka tõsielusarja  "Unistuste printsess", mille eesmärgiks oli rikkale noorsandile, kelleks oli Monacost pärit Roberto de Silvestri, telekaamerate ees õige kaaslane leida. Üheks viimase aja kuumimaks saateks oli "Prooviabielu", mis tegi üleöö kuulsaks Tartu üliõpilase Helen Kõpu ja Kalvi-Kalle Kruusamäe, kes pakuvad kõneainet siiani.

Refereeritud artikli täispikka teksti loe ERR Novaatorist.