Armastusfilmide festivali Tartuff külastati eelmisel aastal üle 17 000 korra, suurt publikuhuvi on mõistagi oodata ka tänavu. Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
9. august 2018, 15:49

Tartuffi avab tavatu filmikontsert „Põhjavaim. Eesti filmi maastikud“

Tuleva nädala esmaspäevast laupäevani on Tartu raeplats taas hiiglaslik kinosaal, sest toimub järjekordne armastusfilmide festival Tartuff.

Tänavuse festivali avab esmaspäeval kell 22 algav eriline üritus, kus kohtuvad seninägemata viisil eesti filmid ja koorimuusika. Lavale astub korraga ligemale 400 Tartumaa lauljat, kes esitavad tuntud kodumaiseid kooripalu, taustaks meie filmidest pärit maastikud. Filmikontsert kannab pealkirja „Põhjavaim. Eesti filmi maastikud“.

„Kuidas kõlaks eesti koorimuusika klassika, kui seda lauldaks metsades, mere ääres, rabades või siis eesti filmi märgilistel maastikel ja ekraanilt tuttavates keskkondades? Meie eesmärk on avada laulude tähendusi filmikeele kaudu ning luua pildi ja muusika vahel uusi seoseid,“ ütles režissöör Jaak Kilmi.

Umbes 50-minutises kavas kõlab Cyrillus Kreegi, Evald Aava, Villem Kapi, Mart Saare, Gustav Ernesaksa, Veljo Tormise, Olav Ehala, Pärt Uusbergi jt heliloojate muusika. Näha saab ligemale 70 linateose katkendeid kolmest filmiliigist, aga ka seni külastamata unenäolisi maastikke, mida ei projitseerita ainult ekraanile, vaid ka ümbritsevatele hoonetele.

Tänu videokunstnik Alyona Movkole panevad mõned maastikuosakesed suurelt kinoekraanilt kontserdi ajal ka plehku ning tekivad Raekoja platsil kusagil ja kuidagi uuesti. Kui teada-tuntud filmimaterjal ja armastatud tegelased on alustuseks kõnelenud, monteeritakse nad filmikontserdi edenedes sootuks uuteks ekraanisuheteks ja veel seni külastamata maastikeks.

Kontserdil osaleb 13 koori, ürituse muusikajuht ja dirigent on Küllike Joosing ning dirigent Vilve Maide. Kontserdile järgneb kell 23.30 Sydney Pollacki igihalja armastusfilmi „Minu Aafrika“ seanss.

Baltikumi suurima vabaõhufilmifestivali väliekraanile jõuab kokku 11 mängufilmi, millest kahe autorid saabuvad ka Tartusse.

„Hüppaja“ räägib poisist, kes ei tunne valu Foto: Tartuff

2014. aastal filmi „Parandusklass“ eest Tartuffil publikuauhinna võitnud Ivan I. Tverdovski naaseb verivärske filmiga „Hüppaja“ (linastub neljapäeval kell 22). Tegemist on kolmanda osaga tema Vene elu anomaaliate triloogiast. Filmi peategelaseks on lastekodus üles kasvanud lihtsameelne noormees, kes ei tunne valu ja kellest ta ema teeb seda omadust ära kasutades kuritegeliku jõugu liikme. Enne linastust antakse Tverdovskile üle ka neli aastat tagasi Tartus võidetud auhind, Mati Karmini skulptuur „Suudlevad tudengid“. Lisaks Tverdovskile juhatab filmi sisse naispeaosatäitja Anna Slju.

„Adami“ peategelane on kurttumm noormees Foto: Tartuff

Kolmapäeval kell 22 linastub festivalil aga María Sólrúni draama „Adam“, mida tutvustavad kohapeal režissöör ise, peaosatäitja Magnús Mariuson ja operaator Joanna Piechotta. Film räägib sellest, kuidas võtab maailm vastu iseseisvasse ellu astuva kurttumma noormehe.

Sissepääs kõigile Tartuffi seanssidele on prii, festivali kava leiab lehelt 2018.tartuff.ee.

--------------------------------

Ekskursioon ajaloolistesse kinodesse

Tartuffi raames toimub kolmapäeval ja neljapäeval kell 16 Tartu ajalooliste kinode ekskursioon.

Tartut võib julgesti nimetada Eesti filmitootmise ja paikkinode sünnilinnaks: esimesed eesti filmimehed Johannes Pääsuke ja Theodor Luts võrsusid Tartust ning esimene Eesti paikkino Illusion avati 1908. aasta kevadel just seal. Ekskursioonil tutvutakse 20. sajandil Tartu kesklinnas tegutsenud kinodega nende kunagistes asupaikades. Tuuri viib läbi Marge Rennit Tartu linnamuuseumist. Ekskursioonil osalemiseks palutakse nimi kirja panna aadressil [email protected].

18. augustil kell 15 toimub aga festivali telgis Tartuffi raamaturinglus ja -laat. Oma teise ringi raamatuvalikuga on pealinnast külla tulnud raamatupood REaD. Kõik raamatud maksavad 1–3 eurot. Lisaks on avatud raamaturinglus, kuhu saab oma seisma jäänud raamatud annetada ja tasuta uut lugemisvara asemele valida. Festivali telgis.

Vaata ka teisi Tartuffi eriüritusi lehelt 2018.tartuff.ee/urituste-ajakava.