Sikke SumariFoto: TAIRO LUTTER
Inimesed
9. august 2018, 13:20

Muhumaal elav Soome kokandusguru sai ema matustel infarkti (6)

Muhu saarel Nami Namaste nimelist külalistemaja pidav soome kokandusguru Sikke Sumari (67) rääkis ajakirjale ET, et sai aprillis oma kalli ema matustel südamerabanduse.

"Ema matuste olukord oli mulle palju raskem, kui oleksin võinud arvata. Midagi juhtus juba kirikus, kui ema ilusat kirstu nägin. Nutt ei tahtnud lõppeda ..." tunnistas telesaate "Kokkade sõda" juhina ja kokaraamatute autorina tuntud eksmodell Sikke, kes korraldab Nami Namastes kokanduskursusi. 

 

A post shared by Sikke Sumari (@sikkesumari) on

Sikke ema lahkus 92 aasta vanuses, olles põdenud Alzheimeri tõbe. Tütar kavatses ärasaatmisel kõnet pidada. Ent kui õige hetk kätte jõudis, hakkas Sumaril rinnus pitsitama ja kaelale tekkis külm higi. Ahistav tunne ei kahanenud. Abikaasa helistas tuttavale arstile, kes käskis Sikkel kohe haiglasse pöörduda.

Haiglas diagnoositi kolme poja emal infarkt ja südame pärgarteritõbi. Riskitegureid polnud Sikkel täheldatud: ei kõrgvererõhku, ei ülekaalu ega suhkruhaigust. Ta on alati olnud aktiivne ja tervislikult toitunud. Seljataga oli aktiivne kevad, kuid kõik kohustused olid olnud meeldivad: raamatu kirjutamine, televõtted ja kokandustiimide juhatamine. 

"Küllap vallandas selle ataki tundetulv, aga südamest leiti ühes väikeses veresoones ka väike ummistus. Olin viis päeva osakonnas sees," räägib Sikke.

 

A post shared by Sikke Sumari (@sikkesumari) on

Diagnoos ja ravimid ajasid talle hirmu peale, kuid enesetunne paranes kiiresti. "Ma ei osanud nagu mõeldagi, et süda on kõva mahvi saanud ja talle peaks andma kosumiseks aega."

Infarkt sundis Sikket mõistma sedagi, et ta ei mõista oma tundeelu päris lõplikult. "Ema kaotus oli hullem, kui oskasin aimata."