Tõnu KõrvitsFoto: Kaupo Kikkas
Saund
8. august 2018, 10:47

Helilooja Tõnu Kõrvits pälvib tänavuse Lepo Sumera nimelise heliloomingu preemia

Täna kell 20.00 antakse Pärnu kontserdimajas Pärnu Muusikafestivalil üle Eesti autorite ühingu ja Eesti heliloojate liidu algatatud Lepo Sumera nimeline heliloomingu preemia, mille laureaadiks valis žürii üksmeelselt helilooja Tõnu Kõrvitsa.

Lepo Sumera nimeline heliloomingu preemia väärtustab autoristiili selget arengukaart, muusikalise mõtlemise mastaapsust ja kunstilist sügavust ühe helilooja loomingus. Preemia žüriisse kuuluvad dirigent Paavo Järvi, helilooja Erkki-Sven Tüür, muusikateadlane Kerri Kotta ning elektronmuusik Tammo Sumera.

Tõnu Kõrvits on eesti muusikasse kasvanud tasahilju ja loomulikult ning jõudnud isikupärase helikeeleni peaaegu märkamatult. Ta on helilooja, kes kulgeb mööda kõrvalteid, kondab vaikselt ja märkamatult eesti mentaalsetes tagatubades, sageli kaugel kohast, kus toimuvad tulised debatid ja põrkuvad esteetilised paradigmad. Kuid just seetõttu on tal võime märgata olulist ning tuua see poeetilise selgusega kuulaja ette. Tema leebelt kompromissitu loomulikkuse esteetika on kandunud edasi ka tema õpilaste loomingusse, mistõttu võib rääkida teatavast koolkondlikkusest, uussiirusest eesti muusikas.

Žürii esimees Paavo Järvi on plaadistanud ka kõik Lepo Sumera sümfooniad. „Lepo Sumeraga oli alati huvitav koos olla. Olin korduvalt tunnistajaks sellele, kuidas tal ühest lausest või impulsist võis tekkida idee, mida ta hakkas kohe arendama. Aastad, mil ma temaga koos töötasin ja tema muusikat plaadistasin, olid minu jaoks väga õpetlikud. Tundsin, et ta oli juba siis väga oluline lüli Eesti kaasaegse muusika ajaloos,“ meenutab Järvi.

Lepo Sumera nimelise heliloomingu preemia kandidaate said esitada žürii liikmed. Laureaat selgus žürii arutelus.

Auhinnaga kaasneb rahaline preemia 4500 eurot, mille on välja pannud Eesti autorite ühing ning Eesti heliloojate liit.

Auhind antakse üle tänasel Pärnu Muusikafestivali kontserdil. Kõlavad teosed „Und müde vom Glück, fingen sie an zu tanzen“ / „... ja väsimus õnnest nad tantsima viis“ (esmaettekanne) heliloojalt Jüri Reinvere, mida esitab Eesti Festivaliorkester Paavo Järvi juhatusel. Kavas on ka Edvard Grieg – Klaverikontsert op. 16 a-moll, Arvo Pärt – Sümfoonia nr 3, Maurice Ravel – „La valse“. Solistina teeb kaasa Elisabeth Leonskaja (klaver).