Autor-noormees pole vist kunagi päris seljankat saanud, et seda "vürtsikaks" nimetab. Selles pole vürtse. Pohmaka vastu aitab c-vitamiin, mida on ohtralt hapukapsas, seetõttu tasub süüa štši ehk hapukapsasuppi. Hartšoo aitab ja kanasupp ka. Vürtsiga ei tasu magu ärritada.
Soljanka on soolaste lihasaaduste ja hapukurgiga supp. Klassikalises variandis neerudega. Hea toon on panna sisse ka oliive ja serveerida sidruni ning maitserohelisega. Mitte see oranž plöga, mida annavad kohad nimega "Kohvik".
just hakkasin mõtlema, et kus see Taksi pubi veel Tartus asub... pole sellest midagi kuulnud. Mulle istub pohmakaga kõige paremini piimasupp, isegi vahel ennetan ja teen seda peale pidu öösel koju tulnunagi veel.
Õhe kommuniusmuse sai juba eelmise sanjandi eelviimasel kümnendil üle elatud. Küll elab selle kah, nii, et ei pea "tasuta" transporti kasutama. Ohtlik kah teine, iga nädal pidurdatakse keegi vigaseks.
Pohmellist ei tea midagi, olen karsklane. Minu lemmikud on okroshka suvel ja seljanka talvel. Teen kõik ise. Üllatus oli kui üks tohter teatas, et kui on diabeet, siis seljanka pole soovitav.
Väga õige- seljanka ongi tegelikult paras kompott, mis enne riknemist kokku keeratakse, supiks tehakse ja saab jälle mitu päeva süüa- vanaaja inimesed olid leidlikud ja midagi ei lastud raisku minna!
seljanka oli parim,aga Edu sööklas ka poolikud teeklaasid hapukoorega läks hästi,tomatimahl,heeringa taldrik sibula ja hapukoorega,eks variante palju,see muidugi kallil ENSV aegu
Ülihead seljankat saab Bussijaama kohvikust Tallinnas, kus pole ,,unustatud" seljankasse lisamata oliivid ! Õudsemat seljankat olen saanud Narvas kus seljankasse tõsteti taldrikule otse purgist kolm keetmata oliivi . Ometi peaks seljanka olema lähedasem vene menüüle kui eesti omale, ju siis ei tedanud need vene kokad seljanka olemasolust !? Ajuvaba kokakunst seekord, nädalapärast võin uuesti kommenteerida Narva käiku .
olen oliividest lausa sõltuvuses. Palju kordi olen ostnud oliive, et neid salatisse lisada, aga salatisse ei jõua nad peaaegu kunagi, sest nagu purgi avan, nii selle tühjaks söön.
täpselt nii. seljanka 3 põhikomponenti on lisaks veele sibul, lihakraam ja tomatipasta. mitte midagi muud sinna ei panda. kartul sisse ja kogu hea söök on rikutud.
Töötasin pea 20-aastat Luha tän. (Tln.), 70-90.-ndad. Meile toodi sel ajal nüüdse Stockmani kaubamaja vastast Kremli maja sööklast toitu ja iga esmaspäev oli vastuvaidlematult- HAPUKAPSASUPP ! Sel päeval tuli võsiseva sisemusega alati tunnike tööajast võtta et esimesena supp kätte saada .... See oli söökla kassapäev, ülejäänud päevad võis kinni olla, sest kapsasupi päevaga sai nädala plaan täidetud, ostjateks ka need kes kaugelt iga päev mööda käisid sööklast ... Hea, super supp, seapekk ja sinep !!!
ja kes seda tahakski, kus neerud ja muud subroduktid sees - ilmselt pead seda retseptijärgseks? aga maailmas on retsepte murdu, ei pea just selle järgi tegema, mulle näiteks maitseb eriti hoopis lõheseljanka.
Võta tedmiseks, seljanka on kui lihasaaduste jäänuste supp, see mis süüa kõlbab veel ! Sinna pannakse pea 10 erinevat liha, sinki , vorsti ja õige, vaid ÕIGE seljanka sisse ka neere aga need töödeldakse enne korralikult ära, vist leotatakse piimas nagu mäletan
Väga õige jutt muideks. Ja sama on ka okroskaga. P/S Naljaga pooleks kui panna Provansal majoneesi on see Olivje salat kui aga majoneesi asemel kalja siis on okroska. ;)
to seljankasõber / 16:38, 7. aug 2018 ja kes seda tahakski, kus neerud ja muud subroduktid sees... .-.-.-.- mul kunagine töökaaslane teadis napsise peaga rääkida, et kui seljanka jaoks neere pole käepärast, siis võib supi sisse maitseks nats kust lisada, pidi igati maitsev olema, ta naine pidi tal kodus kogu aeg nii tegema
KOMMENTAARID (63)