Guido KangurFoto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
6. august 2018, 10:22

Guido Kangur kutsub loodust nautima: matkateede võrgustik on lihtsalt fantastiline! (2)

Täna, 6. augustil, algab Võrumaalt Ähijärvelt üle-eestiline matk, kus kolme nädalaga läbitakse kokku 1800 kilomeetrit RMK matkateid, et 25. augustiks jõuda Aegviitu. Matka kultuuriprogrammi juht Guido Kangur kutsus Vikerraadio saates "Vikerhommik" inimesi üles muusika ja luulega täidetud lõkkeõhtutest osa võtma.

Draamateatri näitleja, kes on RMK-ga koostööd teinud ligi 10 aastat, rääkis saates, et on ka ise suur loodushuviline ja matkaja. "Fotoaparaadiga mööda metsi meeldib mulle ikka kolada. Kogu matkateede võrgustik, mis Eestimaad läbib, on fantastiline!" Kangur soovitab igal eestlasel minna tutvuma Eestimaa loodusega. "Need rajad on ka jalgratastega läbitavad."

Üle-eestilise matka jaoks on RMK koostanud kultuuriloolise kaardi, mis on seotud matkaradade ajalooga. "Kõigil nendel matkaradadel on saja aasta jooksul midagi olulist juhtunud. Kas on mõni kirjanik inspiratsiooni saanud või kusagil mõni helilooja sündinud," rääkis Guido kultuuriprogrammi idee sünnist. Projekti raames on koostatud 17 luulelis-muusikalist õhtut, milles astuvad üles Eesti näitlejad ja muusikud.  "Me ei pretendeeri olla Ööülikool, et mingit ajaloolist loengut anda," selgitas Guido. "Mina olen aidanud RMK-d sellega, et leida nendele õhtute lenäitlejaid ja muusikuid."

Guido on lõkkeõhtutele kaasanud ka kolleege Draamateatrist ning plaanib ka ise mõnel õhtul üles astuda. Esimene lõkkeõhtu leiab aset juba 8. augustil, kus saab kuulda Guido Kangrut ja ansamblit Uma, mille koosseisus on Aleksander Saks ja Robert Jürjental. 

Üle-eestilise matka lõkkeõhtutel astuvad üles Anne Veesaar koos Seto kooriga Siidisõsar, Pääru Oja ja Indrek Kruusimaa, Henry Laks, Tõnu Raadik, Robert Annus, Uku Uusberg ja teised. Guido on programmi kaasanud inimesed, kes ka ise loodust austavad ning kontserdid ise on võimalikult looduslähedased ehk helivõimendeid ja valgustehnikat ei kasutata. 

Kangur rääkis saates, et kui tal aega üle jääb, püüab ta looduses võimalikult palju liikuda. Fotovõistlus "Vereta jaht" on mõeldud professionaalsetele loodusfotograafidele, kuid ka Guido on selles kaasa teinud. "Eks ma aja jooksul olen mõne vahva loomakese pildile saanud. Loodan, et ma jätkuvalt sellega tegelen," lausus Kangur. 

Kangur soovitab matkajatel fotoaparaat kindlasti kaasa võtta. "Kui teil endal püsivust on, siis te ühe loomapildi ka kaasa võtate."

Lõkkeõhtule võib tulla ka siis, kui plaanis pole matkata. "Nimetame neid lõkkekohtadeks. Need on üle Eestimaa. Kui te sinna satute, siis tulge, astuge läbi."

Kuula täispikka saadet SIIN.