Rein VeidemannFoto: Teet Malsroos
Eesti uudised
31. juuli 2018, 20:16

Kersna: ringhäälingunõukogu ei käinud Talvikut mälestamas | Rein Veidemann: Kersna etteheide tundub kummaline (184)

25. juulil suri telelegend Mati Talvik, kes saadeti täna telemajast viimsele teekonnale. Ajakirjanik Vahur Kersna on aga väljendamas hämmingut, miks polnud kohal kultuuriministrit, presidenti ega paljusid teisi, kes oleksid Talviku ärasaatmisele võinud tulla.

Ajakirjanik Vahur Kersna avaldas Kroonikale oma hämmastust, miks polnud tänasel matusel kohtal ühtegi ministrit, linnajuhti, ringhäälingunõukogu liiget ega presidenti.

"Ma ei mõista, miks mitte ükski ringhäälingunõukogu liikmetest ei tulnud kohale," ütles Kersna Kroonikale. "Telemajast läbi käimine ja pea langetamine oleks võtnud nii vähe aega. Meie tegime Liinaga oma päeva tühjaks. Ütlesin ära kõik kohtumised, sest tahtsin olla täna telemajas ja saata Mati viimsele teekonnale."

Rahvusringhäälingu (ERR) nõukogu esimees Rein Veidemann ei mõista Vahur Kersna etteheidet.

"Miks me peame aru andma, miks me seal matusel ei viibinud? Mis uus komme see nüüd on? Ma võib-olla mälestan teda ilma selleta palju rohkem, kui ma ennast seal rivis näitaksin," leiab Veidemann intervjuus Õhtulehele.

"Nagu tegemist oleks mingi vaenuaktiga. Näiteks mina olen praegu romaani kirjutamas ja Tallinnast eemal. Jah, kuigi ma teadsin, et sel päeval see matus on, siis ma teadsin ka seda, et juhtkond on seal kohal," selgitab mees.

"Pealegi on ERRi nõukogu rahvusringhäälingu järelevalve organ. Ehk siis ta ei ole ju otseselt rahvusringhäälingu juhtorgan," lisab Veidemann. "Nii et ma ei saa aru, sellisest asjast tõstatada probleem või draama. Mul on väga suur austus Mati vastu. Tõeline legend on lahkunud ja mul on muidugi kahju sellest. Me oleme teinud ju ka koostööd ja ma olin ise ka tema saates "Ajavaod" intervjueeritav. Nii et kuidagi kummalilne tundub Vahur Kersna etteheide."

Õhtuleht uuris ka teistelt ERRi nõukogu liikmetelt, mis põhjustel nad ärasaatmisest osa ei võtnud. Agu Uudelepp pikemalt kommenteerima ei soostunud ja soovitas antud teemal rääkida ringhäälingunõukogu esimehega.

Pille Pruulmann-Vengerfeldt ütles, et ta viibib hetkel välismaal. "Ma olen Eesti riigist ära. Mul on väga keeruline tulla matustele, kui ma olen oma perega puhkusel. Tegemist on pikalt-pikalt ette planeeritud puhkusega, mida ma ei saa väikeste laste tõttu lühikese etteteatamisega ära jätta," nentis ta.

Marika Tuus-Laul leiab aga, et las Kersna arvab nii nagu tema arvab. "Ja ongi kõik, sest matusel käik ei ole küll selline käik, kus küsitakse kes ja miks ei osalenud. See ei ole küll niisugune teema, ma arvan,“ leiab Tuus-Laul.

Martin Helme ütles, et tema ei teadnudki, et täna toimus Mati Talviku ärasaatmine. "Ma ei teadnudki, et on täna, kus ja millal. Minul ei olnud sellist infot," on ta tõdemusel, et isegi kui tal oleks see info olemas olnud, poleks ta sellest osa võtnud. "Ma arvan, et see on ikkagi perekonna üritus," põhjendas Helme.

"Vahur Kersna võib ikka seda ette heita. Ma ei oska selle peale midagi ütelda..." sõnab Kalvi Kõva hämmeldunult. Kõva nimetab Mati Talvikut toredaks telemeheks, kelle saateid ta tihti vaatas, kuid ringhäälingunõukogu liikmena tal mingit kokkupuudet Talvikuga ei olnud. "Lõunaeestlasena olen ma harjunud, et matustele saadetakse kutsed, sest tegemist on sündmusega, kus viibib pere, kes otsustab, kuidas seda korraldab," selgitab Kõva. "Sügav kaastunne kõigile," lisab ta.

Viktoria Ladõnskaja ütles, et suhted surmaga ja matused kui sellised on lahkunu mälestavate inimeste väga isiklik asi. "Mäletamine ja mälestamine on hingeline protsess. Ning selle protsessi oluline osa on rahu."

Heidy Purga avaldas soovi vastata kirjalikult, miks ta ärasaatmisel ei osalenud.

Loe Vahur Kersna põhjendusi pikemalt Kroonikast.