Eeva EsseFoto: Krõõt Tarkmeel
Tele
31. juuli 2018, 11:04

„Radari“ uus toimetaja Eeva Esse: mingisugust käteväänamist ei ole, kõik on oma töös ja teemades vabad (20)

"Muidugi on raske lahkuda asutusest, kus on juba 6 aastat töötatud, aga eks sellel kõigel on juba läbikaalutletud argumendid nii ühelt kui teiselt poolt, miks see otsus vastu sai võetud," ütleb tele- ja raadioajakirjanik Eeva Esse, kes lahkus Eesti Rahvusringhäälingu ridadest, et liituda Eesti Meedia meeskonnaga ja asuda tööle Kanal 2 saate "Radar" toimetajana. 

"Arvan, et igale inimesele läheb korda oma töökoha kuvand. Aga ennekõike liitusin ma "Radari" meeskonnaga, kuna see on komplekteeritud väga tugevatest tegijatest ja saate maine on absoluutselt minu standarditega sobiv," räägib Esse. 

Vaatamata sellele, et Eesti Meedias on viimasel ajal personali vahetunud, peab Esse firmat Eesti üheks tugevamaks.

"Tegu on meediaorganisatsiooniga, mis on ainukesena võrreldav Eesti Rahvusringhäälinguga, kus on olemas nii tele,- raadio- kui ka portaaliväljund. Sinna juurde ka veel pabermeedia väljaanne, mitmel eri kujul." Eeva peab tööalaselt väljakutsena oluliseks, et tal oleks võimalus töötada ka mujal kui teles. "Selline on ka esialgne tööleasumise kokkulepe olnud, et mul on võimalus teha erinevaid asju." 

Kas "Radari" formaat jääb samaks, või on sügisel startival uuel hooajal oodata muudatusi, jääb värske toimetaja esialgu napisõnaliseks. "Arvan, et ei saa selle kohta praegu midagi konkreetsemat rääkida. Saade läheb edasi sama tugevalt kui mitte tugevamalt," julgeb Eeva pärast esimest intensiivset töönädalat lubada.

Saade on puhtalt meeskonna luua ja ülaltpoolt ei dikteeri keegi ühtegi teemat ette. "Kõik on oma töös vabad. Kellel mingi teema silma särama paneb ja millel on ka ajakirjanduslikku väärtust, mis saab kinnitust ka toimetuse koosolekul, siis need teemad ka töösse lähevad," lausub Esse. "Mitte mingisugust käteväänamist selles osas ei ole. Kõik on oma töös ja teemades vabad."

29aastase Eeva Esse tööpagasisse on kogunenud muljet avaldav nimekiri: 2012. aasta augustis alustas ambitsioonikas neiu ERRis tööd  "Aktuaalse kaamera" majandusuudiste toimetaja- ja saatejuhina. Kaks aastat hiljem tõi Esse Raadio2 kuulajateni päevakajalisi teemasid ja viimaseid elustiilitrende käsitleva saate "Agenda". 2016. aastal võis teleekraanil näha Eeva Esse dokumentaalfilmi "India – teel tippu"  mis valmis ETV dokfilmi sarjas "Meie maailm". Aasta varem pälvis Esse ERRi kolleegipreemia. 

Ei ole päevagi töötanud üheksast viieni

"Juba esimene töönädal, mis on selja taga, on tõestanud, et võib juhtuda niimoodi, et kella 18ks või 19ks kokku lepitud kohtumine tuleb ära öelda, sest on vaja teha tööd," lausub Esse, kelle jaoks ei ole selline kaootiline töörütm ja päevakava midagi uut. "See ei ole mingisugune elu- või töörütmimuutus. Selles valdkonnas töötades peab sellega arvestama. Need tele- ja raadiosaated, mida mina olen teinud, on alati väga ettearvamatud – nii võttegraafiku kui ka kontori poole pealt. Ehk kokkuvõttes ei muuda uus töö kuigi palju minu elukorraldust."

Lisaks tööalastele väljakutsetele, on Esse ette võtnud ka sportlikud proovilepanekud: aasta alguses pani naine endale suusad alla ja tänavu märtsis läbis Esse maailma kuulsaima suusamaratoni – Rootsis toimuva Vasaloppeti. 90-kilomeetrise distantsi läbimiseks kulus Essel klassikatehnikas peaaegu täpselt pool ööpäeva, tema lõppajaks märgiti protokolli 11:59.52.

Kuidas sellesse kaootilisse tööpäeva leida aega tegeleda spordiga? "Ma arvan, et iga inimene leiab oma tihedast päevast vähemalt tund aega, et ennast liigutada. Ja kui ei leia, siis see tuleb peeglisse vaadata ja siis seejärel tuleb oma märkmikusse vaadata, et oma päevakava ümber korraldada," ütleb Eeva. "Ehk inimesed, kes ei leia aega, et iseendaga tegeleda, otsivad võibolla lihtsalt vabandusi."