Inimesed
27. juuli 2018, 15:39

Juku-Kalle Raid korraldab sünnipäeva puhul homme baarituuri (1)

Homme, 28. juulil toimub Nõmmel Juku-Kalle Raidi sünnipäeva puhul baarituur, kus tuleb juttu linnaosa värvikast joomakultuurist ja saab aimu 16. sajandisse ulatuvast põnevast Nõmme ajaloost läbi kirevate mälestuste.

Kahetunnist matka läbi värvikireva Nõmme baaride ajaloo juhivad ajaloolane Leho Lõhmus ja Juku-Kalle Raid isiklikult. Tuuri käigus saab kuulda Nõmme baarielu kujunemisest, joomakultuuri arengust Nõmmel ning jutustatakse Nõmme kunagiste elanike mälestusi, et luua põhjalik taust linnaosa ajaloo kohta.

Matka algus- ja lõppunktiks on Hiiu puhvet, aadressil Pärnu maantee 370, mille ees kogunetakse kell 14.00. Kahetunnise matka jooksul läbitakse kahe kilomeetri pikkune rada, mille käigus  räägitakse nii tsaari-, vabariigi- kui ka nõukaaegsetest viinaputkadest ja kõrtsidest.

Selleks, et juba varakult Nõmme kõrtsituuri lainele saada, kogus Juku-Kalle kokku mõned värvikad seigad kirjandusest ja ajakirjandusest.

Peter Zoege Manteuffel „Nõmme mälestusi"

Kui mina esmakordselt 1881. a. suwel Nõmmet nägin, olin mina 15 a. wana.

Sel ajal oli käigus ainult kaks rongi päewas, Tallinnast wäljus üks kell 11 päewal ja Tallinna saabus üks rong kell 7 õhtul.

See ei olnudki tegelikult mingi „rong“. See oli ainult üks mootorwagun, kuid kahekordne, mida hüüti „teemasinaks“. Üsna wara hommikul, umbes kella 7 ajal, sõitis see rong tagasi Keilast Tallinna. Siis kogunes terwe rahwas Nõmme jaama teiste waatamiseks ja enda näitamiseks.

*

Läksime Meneri restorani lõunatama. Meneri restorani on ju paljud weel näinud! Weidi pime lett, klaaskuplite all juustu-wõileiwad, milledel juustulõigete serwad ülespoole kõweraks tõmbunud – kuid sellewastu ümber maja suurepärased galeriid, kus wõis wabas ja mõnusas metsaõhus lõunatada.

Loe Nõmme baarituuri eel mälestusi ja seiku SIIT.