Marianne MikkoFoto: Teet Malsroos
Inimesed
26. juuli 2018, 17:25

Marianne Mikko: "Rahvas usaldas Mati Talvikut." (13)

"Mati Talvik on saatnud mind sellest ajast saadik, mil televiisor meie majja Võrru ilmus. Siis ta järgnes Pärnusse. Et olla nii visuaalselt kui ka füüsiliselt meie seltsis Tallinnas," jagab poliitik ja ajakirjanik Marianne Mikko enda mälestusi meie seast lahkunud ETV kauaaegsest teleajakirjanikust. 

"Algul oli Mati must-valge, aga 70ndate lõpust alates värviline. Mati Talvik oli halli stagnaaja värvilaik nagunii. Tema usutlused olid 1970.-80.aastatel väga tänapäevased, tolle aja mõistes justnagu läänelikud või vähemalt soomelikud.

Üldse iseloomustas Matit inimlikkus ja soojus inimestega suheldes. Nõukaaja inimesed, kes olid krampis ja pigemini vältisid teleintervjuusid, andsid aga heameelega just Mati Talvikule usutlusi. Rahvas usaldas Mati Talvikut.

Mati Talvik oli uudishimulik, leidlik ja tark teleajakirjanik. Haardega mees. Väga hea saatejuht. Tema telesaated olid intrigeerivad, sageli ootamatult heade pealkirjadega. Nende peale oli Mati mihkel. Nagu "Palav puder". Muidugi Talviku "Vaatevinkel" oli see, mida vaadati ja järgmisel päeval omavahel arutati.

Minu isiklik Mati Talvik on 35 aastat vana. Ühele minu perekonna liikmele oli Mati peaaegu et isa eest. Sestap siis sai astutud läbi nii mitmeltki Talvikute sünnipäevapeolt. Mina pidasin vahetevahel nõu Mati, aga eriti Alice’iga. Mati Talvik teadis mõistagi, et ta on kuulus. Minu meelest ei teinud ta aga sellest suurt numbrit. Diivatseda polnud Mati element. Küll aga aidata, kui tal vähegi võimalust oli. Sidemete puuduse üle Mati kurta ei saanud. Ikka jagas ta häid kontakte, kas siis küttepuude saamise või antsaka remondimehe asjus. Tolleaegne elu käis ju defitsiidi taktikepi all, kus tutvustel oli kullahind.

Meie hulgast lahkus mõistev tark küünlana põlev särav Mati Talvik. Ülimalt nukker tunne on neid ridu kirjutada. Matist minevikuvormis."