Andres KuuskFoto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
26. juuli 2018, 09:08

Andres Kuusk: kui mõnda saadet kritiseeriti, siis Mati ütles ikka: „Ah, mingu metsa, ära kuula neid!“ (2)

"Foorumi" endine saatejuht Andres Kuusk töötas Mati Talvikuga telemajas lähestikku kümme aastat ja ehkki tundub kummaline, oli ta sealjuures telelegendi otsene ülemus. Kuusk tunnistas, et ta jääb pärast Mati surma puudust tundma ühistest pikkadest jutuajamistest, mille teemad ulatusid poliitikast ajalooni.

Kui kaua te Matit tundsite ja kui tihedalt kokku puutusite?

Tunnen Matit alates 1999. aastast. Olin 27aastane ja tulnud telemajja uudistejuhiks. Matit kohates käis korraks kerge jõnks seest läbi, ikkagi telelegend! Aga ta pole kunagi oma positsiooni rõhutanud ega esile toonud. Patsutas õlale ja soovis jõudu.

Esialgu olid meie kokkupuuted juhuslikumad, alates 2007. aastast olime telemaja kolmandal korrusel sisuliselt naabrid. Seda on isegi naljakas öelda, aga ma olin Mati otsene ülemus kümme aastat. Ei talle ega mulle meeldi formaalsused, seega viskasime selle üle nalja ja tööle tulles hüüdis ta alati üle koridori: "Tere, brigadir!" Eks meil rohkem selline sõbrasuhe oli, lobisesime maast ja ilmast, kui aega oli.

Mis on see, mida te kõige rohkem igatsema jääte?

Mati tegi suurepäraseid saateid, aga ta oli ka imeline inimene. Kui Mati tuli tööle, kuulis seda ilmselt terve telemaja, sest see naer kõlas läbi korruste. Jään puudust tundma nendest pikkadest jutuajamistest, alustades poliitikast, lõpetades ajalooga. Ja alati jäi tal aega küsida, et kuidas läheb, ja anda mõned soovitused.

Milles oli Mati teile eeskujuks, mis oli teie jaoks tema olulisim nõuanne?

Mati hoidis ja tunnustas mind, tal jätkus alati mõni hea sõna, isegi kui ma midagi erilist ei olnud teinud. Eriti pärast "Valimisstuudiot" või "Foorumit" ütles ta ikka: "Täitsamees!" Küllap ta teadis ise, millist pühendumist need saated nõuavad, isegi, kui väliselt kõik laitmatult sujub. Kui mõnda saadet kritiseeriti, siis ta ütles ikka: "Ah, mingu metsa, ära kuula neid!".

Tegelikult hoidis Mati kõiki noori ja teinekord polegi rohkem vaja kui paar tunnustavat sõna.

Mis oli just see eriline omadus või oskus, miks me saame Matist rääkida kui telelegendist?

Mati tugevus oli tema mitmekülgsus. Ta oli ühtmoodi suurepärane nii otsesaates kui salvestatud loo jutustamisel, ja seda nii meelelahutuses kui publitsistikas. Kaamera armastas teda, aga see, kuidas ta oma isiksusega suutis külalised avada, on fenomenaalne ja kordumatu!

Ilmselt üks võtmesõna on see, et ta ei mänginud kaamera ees, vaid lihtsalt oli. Mingisugune jumala puudutus pidi see olema, sest ta võlus ära kõik inimesed. See on anne.

Aga midagi ei tulnud tal ilma tööta. Mati on osanud ka väga hästi meeskonda valida, kus igaüks täidab oma rolli ära. Ainuüksi oma ajaloosarjaga on Mati end sügavale televisiooni ajalukku kirjutanud, aga arhiiv on tema saateid sõna otseses mõttes täis.

Millal oli viimane kord, kui Matit nägite?

Juuni keskel. Küsisin tervise kohta ja ta ütles muhedalt, et kõik töötab laitmatult. Ja siis arutasime pikalt sügisel käivituvat uut formaati. "Küll te ära teete," arvas Mati.