Foto: Erakogu
Blogid
26. juuli 2018, 00:01

Kuidas eestlane tuli Briti impeeriumi meistriks

Virumaalt Oonurme külast pärit Aleksander Kulikov oli üks neist Eesti kangetest maadlejatest, kes tegi endale maailmas nime. 

„Ta oli juba noore poisina tugev kui karu,“ ütles Aleksandri võõrasema 26. juulil 1939 Uudislehele. „Karjapoisina teenis ta suure ja tugeva peremehe juures. Kord tehti kiviaeda. Peremees ähkis ja puhkis kivimüraka kallal, kuid ei jaksanud seda tõsta. Seal tuli karjapoisi-klutt, võttis kivi ja vinnas aiale, et polnud asigi.“

Vanal Kulikovil oli palju lapsi ja Aleksander läks ära Tallinna. Elatus peamiselt juhutöödest. Ta oli majanduslikult kehval järjel ja napsitas päris tublisti, kuni oli ühel päeval Eestist kadunud. Hiljem kirjutas sõpradele, et peitis end jänesena laeva. Aleksander astus Hollandis maale, ja hakkas alles seal, lähenedes juba 30. eluaastale, tegelema poksi ja maadlusega. Hollandist läks ta Belgiasse ja sealt Pariisi, kõikjal end vabamaadlusega elatades. Pariisis sai ta hüüdnime Eesti Lõvi, ning teda kutsuti Inglismaale, kus ta kogus tuntust elukutseliste poksi- ja maadlusesegusel võistlusel. Aleksander vahetas nimegi inglispäraseks: Michael O'Leary.

1938. aastal saigi Oonurme metsakülast tulnud poisist Briti impeeriumi meister. Ta kirjutas kodustele: tahan nüüd maailmameistriks saada.