Amy Winehouse (14. IX 1983 - 23. VII 2011) 2003. aastal eduka ja kiidetud debüütalbumiga "Frank" areenile astunud Amy Winehouse miksis pealtnäha vähimagi vaevata eri muusikastiile ning hiilgas oma nonšalantse häälega. Kuid tema säravat karjääri varjutas alkoholi- ja uimastisõltuvus. Esimese enesetapukatse olevat Amy teinud juba üheksa-aastaselt. Kurnatud organismile sai viimaks saatuslikuks viinamürgitus. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
23. juuli 2018, 11:05

GALERII | IGAVESTI 27: Amy Winehouse, Kurt Cobain ja teised liiga noorelt surnud staarid (5)

Täna täitub seitse aastat päevast, mil lakkas tuksumast Amy Winehouse'i süda. Superandekas inglise lauljanna jäi igavesti 27aastaseks - nagu mitmed maailmakuulsad traagilise saatusega muusikud. Miks nende elulõng just selles vanuses katkes?

Üks omanäolisemaid briti muusikuid, kähiseva madala häälega Amy Winehouse suri 2011. aastal 23. juulil. Oma Londoni kodus voodis igavesse unne suikunud Amy organismis tuvastas kohtuekspertiis surmava koguse alkoholi. Politsei leidis tema surmakambrist kaks suurt ja kaks väiksemat tühja viinapudelit.

Winehouse’i kombel 27aastaselt surnud andekaid rokkmuusikuid on nii palju, et neid tuntakse nime all Klubi 27 või Igavesti 27. Samas vanuses on surnud ka kümneid avalikkusele vähem tuntud muusikuid. Ühe teooria kohaselt on see numeroloogiliselt neetud vanus. Võib see tõesti tõsi olla?

Karma numeroloogia järgi peab inimene selles vanuses suutma kiusatusele vastu panna. 2 ja 7 teevad aga liitmisel kokku 9, mis on numeroloogias lõppude arv. Teisalt kestab numeroloogias nooruse tsükkel umbes 27 aastat. Ehk pole need staarid suutnud taluda üleminekut noorusest täie elujõu, aga ka küpsuse ja vastutusvõime ajajärku?

Amy oli korduvalt laval purjuspäi esinenud ning võõrutusravil viibinud. Tema allakäik kulges avalikkuse silme all. Ent tema endisest muusikaajakirjanikust vend Alex usub, et õele sai saatuslikuks hoopis söömishäire buliimia.

"See oli see, mis ta tegelikult tappis," lausus seni pikematest intervjuudest hoidunud Alex The Observerile. Õe napsisõltuvust ta ei salanud, aga see olnud vaid kõrvalnähe. Buliimia olevat Amy ka mõnuainetele eriti vastuvõtlikuks muutnud. "Tal kulges buliimia väga raskelt. Kui tal poleks toitumishäiret olnud, siis olnuks tema organism tugevam."