Rock in HaapsaluFoto: Teet Malsroos
Inimesed
22. juuli 2018, 10:40

GALERII | Ansambel 2Cellos võlus Haapsalus noori, vanemaid ja ka sülelapsi (8)

“Nad on ikka nii andekad!” õhkab umbes kolmekümnendates mees Haapsalu lossihoovis, kui laval on ansambel 2Cellos - Luka Šulic ja Stjepan Hauser.

Sloveenias sündinud Luka ja Horvaatiast pärit Stjepan esinesid Eestis juba teist korda. “Tere õhtust, Eesti. Vau, see on imeline. Meil on hea meel tagasi olla,” tervitab Luka täispressitud lossihoovi. Tõesti, kontserdile on tulnud nii palju rahvast, et vaba platsi on lossivaremete vahel tõeliselt raske leida.

Rokipeole Rock in Haapsalu annab avapaugu The Ilves Sisters, kontserdiga vanalinnas. Lossihoovis tõmbavad enne 2Cellost rahva käima aga Colours of Bubbles Leedust ning kodumaine Sibyl Vane.

Publikut on igas vanuses – noori, vanu, sülelapsi. Tundub, et osa inimesi on kontserdile tulnud juba õige varakult ning omale lavaesisel platsil ja ka nõlvadel mõnusad kohad ära võtnud. Tekid on maha laotatud ja tuju hea. Mõned päevamelust väsinud suuremad ja väiksemad lapsed on 2Cellose eel end tekil mõnusasse õhtuunne sättinud, mõned beebid aga naudivad lapsevanemate süles või kõhukotis melu, kõrvad kohusetundlikult müra summutavate kõrvaklappidega kaetud.

Kuigi õhtu peaesineja 2Cellose kontserdi algusaeg on välja kuulutatud kell 21.30, lasevad mehed end oodata ja tulevad lavale kell 22. Etteaste algab aeglaste paladega ning mehed mängivad ka filmi “Ristiisa” tunnusmeloodiat. Kaht meest tšellol saadab ka orkester. “Meiega on täna laval ka imelised muusikud ja saab olema eriline õhtu, sest mängime muusikat ka oma uuelt plaadilt,” lubab Luka. “Minuga on laval ka minu assistent, kes ütleb nüüd ka paar sõna,” muigab mees, viidates oma bändikaaslasele Stjepanile.

“Tere,” ütleb Stjepan väga madala häälega. Rahvas naerab. “Aitäh tulemast. Loodan, et jääte. Nautige õhtut.” Pärast kaht aeglast pala uurivad mehed, kuidas inimestele kontsert meeldib ja saavad vastuseks tormilise aplausi. “Me unustasime öelda, et kontserdi esimene pool on aeglane, romantiline ja sensuaalne, kõigile naistele,” tutvustab Stjepan, saadeks vastuseks taas aplausi. “Mmm. Ja teine osa on... naistele.” Taas publik naerab ja plaksutab.

Nalja meestele ilmselgelt teha meeldib. Nii tutvustatakse ka endaga laval olevat trummarit. “See on tema seitsmes aasta meiega. Nüüd oleme me nii head, et vajame paremat trummarit. Ta on täna laval kõige parem trummar,” muigab bändipoiss. Kontserdi aeglases pooles kuuleb ka “Titanicu” ja “Troonide mängu” tunnusmuusikat.

Poole tunni järel läheb aga mölluks. Kõlavad nii “Thunderstruck”, mille ajal üks tšellokutt end lausa selili lavale viskab ja pilli mängib kui ka meeste päris esimesena kaverdatud lugu “Smooth Criminal”. “Nad on ikka nii andekad!” õhkab “Smooth Criminali” ajal üks kolmekümnendates pereisa. Loo “Satisfaction” ajal pannakse rahvas aga ka kaasa laulma. “Tehke häält!” hüüavad mehed lavalt. Ja rahvhas teeb häält – huilgab ja laulab kaasa.

Muide, “Smooth Criminal” oli esimene bändi tehtud lugu just seepärast, et Luka ja Stjepan on mõlemad Michael Jacksoni fännid ja arvasid, et lugu võiks tšellodel esitatuna kõlada jõuliselt ja lahedalt. “Video filmimine käis väga spontaanselt, kõik juhtus üsna kogemata,” on mehed varem Õhtulehele rääkinud.

Videos on näha, kuidas Luka ja Stjepan istuvad toolil ja mängivad tšellot, nende ümber on aga veel terve hunnik toole. “Põhjus, miks need igal pool on, on see, et me ei viitsinud neid lihtsalt saalist ära tassida, seega laotasime need lihtsalt igale poole laiali. Meil ei olnud midagi valmis mõeldud. Video filmis minu sõber kodulinnast ja tegi seda totakalt odava hinna eest.”

Video laeti YouTube’i 2011. aasta alguses. Esimese kahe nädalaga vaadati seda rohkem kui kolm miljonit korda ja lõpuks tehti seda üle kümne miljoni korra. “See oli šokk! Hakkasime saama nii palju pakkumisi, et see oli lihtsalt hullumeelne! Meil polnud sel hetkel mänedžeri ega midagi. Kõik, mis meil oli, oli see üks lugu, mis levis nii kiiresti. See oli päris stressirikas aeg. Ma mäletan, et kaotasin ühe nädalaga 10 kilogrammi kaalu – andsin päevas 20 intervjuud, sain päevas 200 meili pakkumistega. Me ei osanud mitte midagi teha, see oli täiesti hullumeelne eluperiood,” rääkis Stjepan.