Alexander Rybak Baltic SunilVideo: Aldo Luud
Inimesed
21. juuli 2018, 16:58

ÕL VIDEO | Alexander Rybak Baltic Sunil: „Täna on teid siin lava ees 250, aga tuleval aastal ehk juba 260, kes teab!” (3)

„Mul on väga hea meel, et ma pärast mandlioperatsiooni just Narvas esinesin – mulle meeldib Eestis, siin saavad kokku Lääne- ja Ida-Euroopa,” lausub Norra muusik Alexander Rybak pärast Baltic Suni laval antud raju etteastet. Tõepoolest, paremat kohtumispaika, kui Narva, on kahe kultuuri kohtumiseks keerukas välja mõelda. Baltic Suni lavast Venemaa piirini on napp paarsada meetrit.

Kui Rybak lavale tuhiseb, küsitleb ta publikut sama intensiivselt kui omaaegne raadioreporter Feliks Leet: „Kes vene keeles kõneleb? Kes inglise keeles? Selge, siis laulan järgmise loo nii vene kui ka inglise keeles!” Nii tema kontsert kulgebki, vaheldumisi kahes keeles lauldes ja nalja visates. Korraks isegi kolmes: „tere” ja „aitäh” on Rybak eestikeelseina pähe tuupinud. See pole vast ka ime, pärast Eurovisioni võitu on ta Eestisse nii kiindunud, et külastab siinseid fänne sama tihedusega kui jõuluvana.

„Mulle juba väga-väga meeldib see festival,” kiidab artist laia naeratuse saatel. „See on esimest aastat, eks ole? Olen veendunud, et see festival hakkab kasvama ja kasvama. Täna on teid siin lava ees 250, aga tuleval aastal ehk juba 260, kes teab!” 250 küll, aga indu ja vaimustust on sel seltskonnal 2500 eest. Lisaks valguspulkadele on isegi Norra puna-sinine ristilipp kaasa võetud. Väike, aga siiski lipp.

Ning nagu artist Rybak vastu festivalile tulekut lootust ilmutas, et publik talle vajadusel appi tõttab, siis nii ka sünnib. Iga võimaliku ühislaulmise puhul annab publik lahkelt abi. „Ma näen, te oskate suurepäraselt laulda ja tantsida,” kiidab Rybak oma austajaid. „Mina, muide, olen viiuldaja! Aga öelge, palun, kuidas mu juuksed tunduvad? Okei?”

Publik on Rybakil igal juhul peos, aga edasiminekuks on veel ruumi. „Ma laulan teile ühe vana loo, selle nimi on „Старый клён”,” sõnab artist, kes sama lauluga murdis end Moskvas Aleksandra Pahmutova kontserdil, vene publiku hinge. Muuseas, seda klippi on Youtube’is tänaseks klikitud 3 308 714 korda.

Juhuse tahtel saab Rybak vahtrahitti esitades preemiaks ilutulestiku. Narva jõe kaldal peetakse festivaliga samal ajal pulmapidu ning feierverk lendab taevasse vastse abielupaari auks.

Rybak rassib laval täpselt tund aega, tänab, lubab taas Narva tulla, haarab viiuli ning kaob. Kiired intervjuud, veel kiirem fotosessioon ja juba haarabki Rybak viiulikohvrikese ning kiirustab minema. Peaaegu. Väikeste fännide hord on rivistunud pressitelgi ette ja lasevad heledatel häältel kõlada: „Saśa! Sanja!”. Järjekordne ühendkoor. Rybak seisatab: „Lapsed, ma pean koju minema ja end pisut ravima! Nägemiseni!” Armas naeratus, sõbralik lehvitus ja viiulikohvriga täht ongi Narva öhe haihtunud.