Surfilaager 2018, Borjomi Surf Challenge´i võitja Uku Arop Foto: Stanislav Moshkov
Inimesed
21. juuli 2018, 21:34

Surfivõistluse võitja Uku Arop meenutab treeningut tormisel merel: surmahirmu ei olnud, aga ärevaks tegi küll (10)

Surfilaagri 20. sünnipäeva puhul Pärnumaal Valgerannas toimunud võistluse Borjomi Surf Challenge pani kinni räppar Arop ehk Uku Arop.

Kuus Eesti tuntud inimest võtsid vastu väljakutse õppida kuue nädala jooksul selgeks surfamine. Kuigi Aropit saatis võistlusel edu, tunnistab ta, et eelnevad teadmised surfamisest tal puudusid. Just see oli põhjus, miks mees otsustas ilma pikema mõtlemiseta väljakutse vastu võtta. Millegi uue proovimine on Uku jaoks alati kutsuv olnud.

"Ma ei olnud kunagi varem veespordiga kokku puutunud," lausub mees. "Kui sain kõne, et selline võistlus on aset leidmas, siis olevat ma olnud vist ainuke, kes ütles kohe "jah", ilma, et võistluse korraldaja midagi juurde oleks pidanud seletama," naerab Uku.

Koos Aropiga oli võistlustules "Eesti otsib superstaari" viimase hooaja võitja Uudo Sepp, näitlejanna Ingrid Margus, poliitik Raimond Kaljulaid, lauljanna Sandra Ashilevi ning meelelahutusportaali juht Kertu Jukkum.

Arop räägib, et talle lihtsalt väga meeldivad igasugused väljakutsed. Kuigi surfamine oli mehele midagi täiesti uut ja tundmatut, ei ole räppar vett kunagi kartnud. "Ma olen terve elu põhimõtteliselt tiigis möllanud ja kasvanud." Arop tuletab meelde enda hittloo "Kiki-Miki" värsiridu, kus tuli samuti tiik jutuks.

Kuue nädala jooksul sai mees end surfilaual korralikult proovile panna. Mõni nädal lausa kolmel korral. "Õnneks mu treener Roland Mik oli väga vastutulelik treeningu aegadega. Kuna ta on ka ise treener, siis sain temaga väga hea väljaõppe."

Surfilaager 2018, Borjomi Surf Challenge´i võitja Uku Arop Foto: Stanislav Moshkov

Kõige parem õppetund - tormiga merel

Uku meenutab lugu, kui katsetati surfamist tuulise ilmaga. "Proovi mõttes tahtis treener näidata, kuidas ka sellise ilmaga merel olla. Tuul aga tõusis kergelt öeldes tormiks. Kuna tuulepuhangud olid kohati 20 meetrit sekundis, siis võitlesime lõpuks poolteist-kaks tundi, et kaldale saada. Kui tuul on liiga tugev, võib ta sind lihtsalt ära puhuda," jutustab Uku.

"Vesi oli ka alla kümne kraadi. Väga külm oli ja varbad külmetasid, aga lõpuks saime ikka kaldale." Arop peab seda kogemust väga väärtuslikuks õppetunniks. "Surmahirmu ei olnud, aga ärevaks tegi küll. Vahepeal oli selline tunne küll, et hakkan ära väsima ja ei suutnud kuidagi sirget joont hoida. Tuul pidevalt puhus meid ära ja isegi väga kogenud mees nagu mu treener ütles, et nii ongi - peame lihtsalt võitlema ja välja kannatama. Midagi hullu ei olnud, aga lihtsalt oli ärev hetk elus," lausub räppar. 

Vaatamata tormisele merele ja eluohtlikule kogemusele kavatseb Uku ka edaspidi surfilauale minna ja treeningutega jätkata.

Uku võrdleb vee peal olemist teraapiaga. "Iga kord on erinevad tingimused. Muutuvate olude sunnil ennast muuta ja paremaks muuta on ka üks elu õpetusi," jagab Uku mõtteid. "Olud muutuvad pidevalt, aga sina pead lihtsalt olema piisavalt paindlik ja intelligentne, et sellest olukorrast välja tulla."

Uku pidas võistlusel esialgu enda suurimaks konkurendiks poliitik Raimond Kaljulaidi. Lõppvõistlusel näitasid oma osavust aga hoopis naised. "Sandra Ashilevi oli selline tüdruk, kes alguses ei saanud väga palju trenni teha, sest tema treener oli välismaal. Lõpuks olime aga just meie need kaks, kes võistlust juhtisid."

Võistlus koosnes kolmest sõidust. Võitja sai ühe punkti, teine koht kaks punkti, kolmas kolm jne. Seega, võit anti sellele võistlejale, kes sai sõitude peale kokku kõige vähem punkte. Eesmärk oli sõita märgini ja juhtida enda surfilaud tagasi randa. "Täitsa tore oli, aga väga suured lained raskendasid vee pinnal püsimist." 

Värsket võitu tähistab Uku töiselt. "Praegu olen teel Saaremaale järgmisele esinemisele. Ja täna hommikul oli mul üks esinemine enne trenni veel. Mul on enne töö, siis lõbu,"  jagab räppar enda motot. "Aga õhtul vaatab, mis teeb."