Katrin Lust Foto: Stanislav Moškov
Blogid
20. juuli 2018, 14:02

KATRIN LUSTI BLOGI | Uues kohtumajas on tunda värskete saiakeste lõhna ehk Kas meie kohtunikud ja prokurörid joovad hommikuti koos kohvi? (44)

Sõitsin eile mööda meie uuest Harju maakohtu majast ja jäin mõttesse. Nüüd on meil siis suur ja uhke justiitspalee, kus toimetavad kohtunikud, advokaadid, kurjategijad, konvoipolitseinikud, kohtureporterid ja prokurörid ning loomulikult ka tunnistajad.

Kahjuks koduks on see musta päikesega maja ainult kohtunikele ja prokuröridele. Advokaatidele näiteks sellist privileegi hommikukohvi juua koos kohtunikega pole antud. Nemad peavad oma büroo ise kuskilt muretsema.

Nägin uudistest, kuidas maja avamise päeval räägitil sellest, kuidas kohtunike ja prokuröride ühe katuse all olemine on pälvinud palju kriitikat, kuid asjaosalised ise selles midagi eriskummalist ei näinud.

EHK siis kohtunikud ja prokurörid toimetavad päevast päeva külg külje kõrval ühes majas, söövad ühes sööklas, tervitavad üksteist igal hommikul kõrgete lagedega maja koridorides,  kuid kohtusaali astudes on nad nüüd ühtäkki sõltumatud.


Kujutage ette, et ma söön iga päev mõne kohtunikuga kõrvuti laua taga lõunat või näen teda koridoris mööda kõndimas. On ju loomulik, et ühes keskkonnas töötavad inimesed saavad lõpuks ikkagi sõpradeks või vähemasti headeks tuttavateks.

Minu meelest on vale, et prokurörid kohtunikega nii tihedalt külg külje kõrval ühes majas toimetavad. Sama olukord on ju ka tegelikult Tartu uues kohtumajas, kus kohtunikud ja prokurörid ühe katuse all tegutsevad.

Prokuröridel on üldse kohtuprotsessis väga palju privileege, mida näiteks advokaatidel ei ole. Lisaks sellele, et nad kohtunikega ühes majas töötavad, saavad nad näiteks tõendite korjamise eesmärgil luurata ka inimeste järgi (varjatud jälgimine). Advokaat ei saa taotleda kohtult telefonide pealtkuulamist selleks, et koguda tõendeid, AGA prokuröril on see hea võimalus olemas.

Eesti on niigi väike ja nagunii õpib enamik kohtunikke, prokuröre ja advokaate Tartu ülikoolis koos juurat. Panna nüüd nad veel ka ühte majja tegutsema, see on minu meelest riskantne.

Vähemalt minule jätab see veidi halva maigu.