NOA peakokk salmonelloosi levikust: kindlasti oleks andnud midagi ära teha (8)
Siiguri sõnul hospitaliseeriti nakkuse tõttu kolm inimest, kellest kaks peaks olema juba kodusel ravil. Kõik hospitaliseeritud olid restorani kliendid, kuid haigestunute hulgas on ka töötajaid.
Kindlat vastust, kuidas nakkus restorani jõudis, Siigur veel anda ei oska. Nakatunud kliendid sõid böffi, milles on toores veiseliha ja toores muna, seega levis salmonelloos tõenäoliselt just selle kaudu. Kuidas bakter restorani jõudis, pole aga veel teada. "Ta ei arene mul kuskil kööginurgas. Salmonelloos võib jõuda meile munade, veiseliha või nakatunud inimese kaudu, kes kannab seda bakterit edasi," selgitas Siigur ja lisas, et toiduainetelt ja veest on kõik proovid võetud, samuti läbivad kõik töötajad arstliku kontrolli. Vastuse, kuidas bakter kööki jõudis, saab siis, kui kõigi proovide vastused on tulnud.
Siigur usub, et kindlasti oleks saanud midagi teha, et bakter ei leviks. "Kindlasti annab veel puhtamalt tööd teha ja veel kohusetundlikumalt inimeste tervist jälgida, aga samas ma olen hügieeninõuete poolest väga range ja meil on inimesed väga hästi koolitatud. Keegi pole kaitstud sellise puhangu eest," rääkis Siigur. Peakokk sõnas, et edaspidiste puhangute ära hoidmiseks saab kindlasti tegeleda veel rohkem personaliga ning puhastada sagedamini nii käsi kui ka pindu.
Teiste sama keti restoranide – Paju villa, OKO ja Tuljaku – menüüdest on eemaldatud toorest veiseliha ja toorest muna sisaldavad toidud ning neid ei pakuta enne sügise saabumist.
Restoran NOA on praegu suletud, et vältida rohkemate klientide nakatumist. Siigur ei osanud öelda, millal täpselt restoran uuesti avatakse, kuid kinnitas, et seda ei tehta enne, kui kõik proovid on saanud vastuse ning inimesed on kontrollitud.
Kommentaarid