Kõmmari Foto: ARNO SAAR
Inimesed
19. juuli 2018, 16:39

MÄLESTUSGALERII | Kosmikute basskitarristi Raivo Rätte ehk Kõmmari hetked laval ja lava taga (37)

Täna öösel suri liiklusõnnetuses ansambli Kosmikud basskitarrist Raivo Rätte ehk Kõmmari. 

Ansambel Kosmikud asutati aastal 1999 ning Kõmmari oli bändis algusest peale. vaid aasta pärast tegutsemist katkes tegevus laulja Taavi Pedriksi surma tõttu. 

Kolm allesjäänud liiget, kitarrist Andres alias Aleksander Vana, trummar Kristo Rajasaare ja basskitarrist Kõmmari, võtsid aja maha, tegid proove ja katsetasid erinevaid lauljaid (nende seas Claire's Birthday kitarristi Jaan Pehki, kellega anti paar kontserti). Lõpuks jäi valik Eriti Kurva Muusika Ansambli liikmele Meelis Hainsoole ehk Hainzile, kes oli eelmise laulja sõber. Bändiga liitus ta 2003. aastal, seejärel salvestati ja avaldati album "Kuidas tuli pimedus...".

45-aastaselt tegi Kõmmari elus korraliku kannapöörde - ostis oma elu esimese jalgratta, õppis sõitma, liitus RedBike’i klubiga ning kogus aasta lõpuks kokku 5000 sõidukilomeetrit.

"Olen lõpetanud uimerdmise, konkretiseerinud ajakasutust ja kaalun nüüd sama palju kui 25aastaselt. Mõtteviisilt olen ka sama! Tervis on palju parem, toonus kõrge ning tunnen end heas vormis. Kodus on vahel virinat, et ma pidevalt ratta seljas olen, aga las virisevad. Vastuseks ütlen, et alternatiiv on sohval kõhtu kasvatada või lollusi teha," rääkis Kõmmari siis. 

Rätte oli ingerisoomlaste järeltulija, kelle rahvuseks ja koduseks keeleks lapsepõlves oli soome keel.

Mees elas pikalt Helsingis ning töötas seal kohtupsühhiaatria osakonnas ja Helsingi linna psühhiaatriakeskuses.