Metsatöll ja Lõõtsavägilased proovis Foto: Aldo Luud
Inimesed
19. juuli 2018, 10:19

Noorteansambel Lõõtsavägilased esineb koos Metsatölluga: alguses me ikka kartsime, et sellised suured mehed

Karksi-Nuiast pärit ansambli Lõõtsavägilased noored muusikud võivad olla enam kui õnnelikud. Nad astuvad Viljandi folgil laval üles koos Metsatölluga. “Väga äge on,” hõiskab Lõõtsavägilaste liige Andres Eelmaa.

“Kui bänd alustas, oli meie üks esimestest lugudest “Oma laulu ei leia ma üles” Metsatöllu versioonis, seega väikesed Lõõtsavägilased võib-olla tõesti unistasid, et saaksid kunagi just nendega koos esineda,” sõnab Andres.

Ansambli teine liige Tobias Tae räägib, et idee koos folgil esineda tuli Metsatöllult. “Esinesime märtsis Karksi-Nuia kultuurikeskuses Mulgimaa noorteorkestri ja Metsatölluga. See tuli päris hästi välja ja Metsatöllu liige Lauri Õunapuu käis välja idee teha ka folgil midagi koos,” räägib ta. “Alguses me vist ikka kartsime, et sellised suured mehed, aga nüüd oleme kõik väga head sõbrad,” naerab Andres.

Metsatöll ja Lõõtsavägilased proovis Foto: Aldo Luud

Kuigi mõlemad bändid on väga erineva muusikastiiliga - Metsatöll karm metal-ansambel ja Lõõtsavägilased rahulikum rahvamuusikaansambel - siis seda noored muusikud ei pelga. “Full mix tuleb esinemisel meie mõlema stiilidest,” räägib Andres. “Lõõtsaga saab mängida nii klassikat kui ka metal-muusikat,” lisab Tobias. “Kui pillimees on piisavalt hea, saab ta kõigega hakkama,” on Andres kindel. Folgil tulevad esitusele hitid nii Lõõtsavägilaste kui ka Metsatöllu repertuaarist.

Kui võiks arvata, et noored kuulavad ainult popmuusikat, siis Lõõtsavägilased on kindel näide sellest, et rahvamuusika on ka noortele. “Meie pere on suur folgi austaja, lapsest saadik olen ma seda muusikat kuulanud,” räägib Tobias oma armastusest folkmuusika vastu. “Tobiase pere oli tegelikult see, kes ka mind 2012. aastal esimest korda Viljandi folgile viis,” lisab Andres. “Ju sealt see kõik tuli, folgis saab väga palju ägedaid asju teha.”

Metsatöll ja Lõõtsavägilased proovis Foto: Aldo Luud

Lõõtsavägilased on ka varem erinevate ansamblitega koostööd teinud. “Neid projekte on aastate jooksul palju olnud,” sõnab Tobias. “Oleme kontserte andnud näiteks Zetode ja Untsakatega.”

Noored muusikud on jõudnud nelja tegutsemisaasta jooksul anda tohutul hulgal kontserte. “Ma arvan, et Eestis on vähe kohti on, kus me pole käinud. Tänu nendele esinemistele külastame tegelikult ka kohti, kuhu muidu ei jõuaks,” avaldab Eelmaa.

Kõige oodatumad kontserdid on Tae arvates folgifestivalid. “Need on alati kõige suuremad ülesastumised.” Andres lisab, et ka väikestes kohtades on tegelikult mõnus. “Need jäävad alati meelde, muusikul ja rahval tekib minu meelest palju parem side.”

Metsatöll ja Lõõtsavägilased proovis Foto: Aldo Luud