Okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu avapäevFoto: Patrik Tamm
Galeriid
16. juuli 2018, 11:57

GALERII | Vaata, kuidas möödus okupatsioonide ja vabaduse muuseumi Vabamu avapäev (12)

Pärast poole aastast renoveerimist avas okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu uue püsinäitusega oma uksed linnarahvale 15 tundi kestva muuseumimaratoniga. Laupäeval toimunud avamismaratonil oli muuseum avatud hommikul kella 9st kuni südaööni.

Esimese pileti uue püsinäituse külastajale Valgamaalt müüs kultuuriminister Indrek Saar. Päeva jooksul olid muuseumikassas veel kunstik Kaido Ole, luuletajad Doris Kareva ja Eda Ahi, näitleja ja pedagoog Anu Lamp, ajaloolane David Vseviov, kontserdikorraldaja Helen Sildna ning teised. Muuseumiõue laval astusid üles mitmed muusikud, nagu J.M.K.E, Regatt, Silver Sepp ja meisterjaan.

"Muuseumi avamispäev näitab, et inimestel on huvi lähiajaloo vastu ja soov selle kohta rohkem teada saada", ütles muuseumi tegevdirektor Merilin Piipuu. "Oleme igale inimesele antava isikliku e-giidi kaudu loonud museoloogilises mõttes eristuva kogemuse, mida paljud külastajad äärmiselt huvitavaks pidasid. Samuti aitab Eero Epneri poolt kokku pandud lugu igat külastajat heas mõttes raputada."

Kui siiani olid kõikidest muuseumikülastajatest ca 10-15% kohalikud inimesed, siis laupäeval olid enamik külastajatest eestimaalased.

Okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu on suurim kodaniku algatusel loodud muuseum Eestis. 1998. aastal asutati USA-s Washingtoni osariigis Kistler-Ritso Foundation eesmärgiga koguda dokumente ja mälestusi Eesti lähiajaloost. Samaaegselt loodi Eestis Kistler-Ritso Eesti Sihtasutus, mille ülesanne oli rajada Tallinnasse Eesti lähiajalugu kajastav muuseum.

Vaata galeriid Vabamu avapäevast siin.