Maarja Nuut, Hendrik KaljujärvFoto: Renee Altrov, töötlus Luis Dourado
Inimesed
16. juuli 2018, 09:42

Kõrv peale! Maarja Nuudi ja Hendrik Kaljujärve esimene singel kõlas BBC-s

Esmaspäeval, 16. juulil avaldas duo Maarja Nuut & Ruum sel sügisel ilmuvalt albumilt esimese singli "Kuud kuulama" koos abstraktse lühifilmiga. Singli esmaesitus toimus möödunud nädalavahetusel Suurbritannia raadiojaamas BBC Radio 6, vahendab Menu.

Möödunud nädalavahetusel mängis duo Maarja Nuut & Ruum (Hendrik Kaljujärv) esimest ühist singlit Suurbritannia raadiojaam BBC Radio 6. Legendaarne DJ ja muusikaajakirjanik Mary Anne Hobbs nimetas seda "tõeliselt nõiduslikuks palaks". Saadet saab järele kuulata siit. "Kuud kuulama" kõlab minutitel 1.41–1.46.

Maarja Nuut ja Hendrik Kaljujärv sõlmisid tänavu juuni alguses lepingu Suurbritannia plaadifirmaga 130701, kes annab sel sügisel välja nende esimese ühise albumi. Duo on koos esinenud 2016. aasta teisest poolest, pälvides publiku ja kriitikute sooja vastuvõtu mitmel pool maailmas. Koos albumiga avalikustatakse ka duo rahvusvaheliste esinemiste kava.

Maarja Nuut & Ruum on duo, kes ühendab oma instrumentide - viiuli, vokaali, luuperi ja elektroonika - abil mineviku ja tuleviku, pärandi ja sünteesi, läinud aegade kummalise intuitiivse taju ja meid ees ootava tehnoloogilise maailma.

Duo koostöö sai alguse kaks aastat tagasi Viljandi pärimusmuusika festivali eel, kui Maarja sai sinna kutse esineda eriprojektiga. "Olin mõnda aega mänginud mõttega kaasata oma muusikasse rohkem elektroonilisi helisid, kuid ei teadnud päris täpselt kuidas. Hendriku muusikaline looming oli mulle korduvalt kõrva jäänud. Helistasin talle, saime kokku ja nii see koostöö alguse sai," selgitas Maarja Nuut. Hendrik Kaljujärv lisab: "Polnud aimugi, mis sellest koostööst saab. Me justkui leiutame seda muusikat kogu aeg ja mulle tundub, et see ebamäärasus hoiabki seda käimas."

Plaadifirma 130701 juht Dave Howell on jälginud Maarja Nuudi tegemisi juba mitu aastat, täpsemalt alates 2015. aasta Tallinn Music Weekist, mil ta kutsus Maarja FatCati kureeritud programmi esinema. "Mul on väga hea meel, et meil õnnestub Maarja Nuudi & Ruumi ühine album meie plaadifirma alt välja anda. Nende looming sobib 130701ga imehästi ning on igati kooskõlas sellega, mida ma püüan siin plaadifirmas teha – leida pidepunkte traditsioonilise muusikaga, kuid viia seda mingis teises suunas, luua traditsiooniliste komponentide ja instrumentidega midagi täiesti uut ja omanäolist."