Weekend Festival Baltic toob augusti lõpul Pärnu randa tuhandeid tantsumuusika austajaid.Foto: Jörgen Norkroos
Eesti uudised
12. juuli 2018, 14:29

Suvi Pärnus: palju muusikat igale maitsele

Saksofonifestival

13.–15. juulini toimuv saksofonifestival Sax.Fest on leidnud kindla koha Pärnu suvises kultuuriprogrammis. Kontserdid toimuvad Pärnu jahtklubis, raekoja saalis ja Lastepargis. Peale selle korraldatakse taas oreli ja saksofoni ühiskontsert Eliisabeti kirikus orelifestivali raames. Uudisena toimub Päikesetervituse kontsert rannahoones. Meistriklassid toimuvad Pärnu raekoja saalis. Kava leiab lehelt saksofon.ee.

Pidu Valgerannas

14. juulil toimub Pärnumaal Audrus rannafestival, kus astub üles Janieck. Hollandist pärit laulja sai üle maailma tuntuks looga „Reality“, mis loodi koos Belgia DJ Lost Frequenciesega. Samuti vallutasid edetabelite tipud hitid „Feel the Love“, „Little Hollywood“ koos DJ Alle Farbeniga ning „Does it Matter“. Festivalil esinevad ka Liis Lemsalu, 5miinust, Arop ja Shanon.

Suveaaria Eliisabeti kirikus

Vokaalkunsti festivali Suveaaria korraldajate eesmärk on tuua kodumaale esinema välismaal elavad ja tegutsevad Eesti lauljad ning viia nad kokku siinsete interpreetide ja teiste valdkondade loojatega. Kontserdid toimuvad Pärnu Eliisabeti kirikus. Festivali kunstiline juht on Andrus Kallastu. 14. juulil kell 20 esinevad sopran Kai Kallastu ja Andrus Kallastu (elektroonika), kes esitavad Sosnitski, Sydorenko ja Udumani helitöid. Kontserte jagub 8. augustini.

Suvemuusika kõlakojas

25. juulini toimuvad ranna kõlakojas kolmapäeviti kell 20 suvemuusika kontserdid. Selliste kontsertide ajalugu ulatub 1920. aastatesse. Vahepeal unarusse jäänud sarjale puhus hinge sisse Pärnu Kontserdibüroo. Kõlakoja suvemuusika kontsertide kava juures peab korraldaja oluliseks mitmekesisust ja eri põlvkondade maitsega arvestamist. Esinema on kutsutud Pärnu ja Pärnumaaga seotud muusikuid ja kollektiive. Vihmase või liiga tuulise ilma korral toimuvad kontserdid kõrval Kuursaalis.

Puhkpillimuusika Koidula pargis

23. augustini toimuvad Koidula pargis neljapäeviti kell 18 puhkpillimuusika kontserdid. 19. juulil esineb Pärnu-Jaagupi pasunakoor ja 26. juulil astuvad üles Rotiküla Vanamehed.

Mitmepalgeline klaverimuusika

19.–28. juulini toimub Pärnus rahvusvaheline Arbo Valdma pianistide kursus SUVEUNIversiteet. Maailma eri paigus klaveri meistrikursusi andev professor Valdma, kelle meistriklassid Pärnus toimuvad 2002. aastast, ootab ka sel suvel oma sünnilinna taas pianiste Eestist ja kaugemalt. Osalejad saavad peale avatud tundide Pärnu raekojas esineda stuudiokontsertidel ning parimatele langeb osaks au esineda koos Pärnu linnaorkestriga. Ürituse ava- ja lõppkontsert on Pärnu kontserdimajas. Vaata lähemalt www.suveuni.com.

Kalapüügipäev

21. juulil toimub Sauga sadamas kogu pere kalapüügipäev ja kohapüügivõistlus. Sauga jõe kaldale on oodatud kõik kohapüügist huvitatud kalastajad, kes peavad lugu trollingupüügist või tahavad veeta vaba aega koos teiste kalastussõpradega. Kell 19.30 annab sadamakontserdi Jaan Tätte.

Lastefestival

21. juulil peetakse rannapargis Rõõmsate Laste festivali.

Tantsuõhtud Raehoovis

Juulis ja augustis toimuvad pühapäeviti kell 19 Pärnu Raehoovis tantsuõhtud.

Bluusipäevad

24.–26. juulini toimuva rahvusvahelise bluusifestivali „Pärnu bluusipäevad“ ajal ootab ees arvukalt kontserte, slide-kitarri ja suupilli töötube bluusigurude juhendamisel ning avatud on vaba lava. Muusikute käsutuses on esinemispaiku üle linna. Pealava asub Pärnu jahtklubis.

Kava leiab lehelt www.parnublues.ee.

Muinaslugu sinilinnust

26. juulil kell 19 esinevad Ammende villa aias kaks legendi – maailmakuulus kitarrist Francis Goya ja Ivo Linna, kes astuvad üles kavaga „Muinaslugu sinilinnust“. Esitamisele tulevad Eesti estraadiklassika teosed sama nime kandvalt albumilt, mõlema artisti populaarsemad lood ning valitud palad Raimond Valgre loomingust.

Valgeid roose

27. juulil kell 19 esinevad villa Ammende aias kavaga „Valgeid roose“ Annely Peebo ja Mart Sander.

„Sun of Jamaica“ Vallikäärus

28. juulil kell 19 Vallikäärus toimuva kontserdi „Suveõhtu tähed“ peakülaline on legend Goombay Dance Band Saksamaalt, kes oli 1980. aastate algul ülimenukas. Nende eduloole panid aluse sellised hitid nagu „Sun of Jamaica“, „Seven Tears“, „Eldorado“, „Rain“ ja „Aloha-Oe (Until We Meet Again)“. Lisaks astuvad üles Anne Veski ja ansambel Apelsin.

Prints ja kerjus Ammende villa aias

29. juulil kell 20 annavad ühise kontserdi C-Jam ja noor solist Mikk Kaasik. Sel kuul ilmub C-Jami ja Kaasiku esimene ühine album „Prints ja Kerjus“, mis sisaldab 10 arranžeeritud lugu tsellodele. Albumilt leiab Queeni, Muse’i, Michael Jacksoni, Pink Floydi, aga ka Andres Valkoneni ja Rein Rannapi loomingut. Laulja Mikk Kaasik rikastab helipilti kitarrimängu ja klaverisaatega.

Ott ja Jaagup koos laval

1. augustil kell 20 saavad Ammende villa aias kokku Ott Lepland ja Jaagup Kreem. Tegemist on kahe sõbra esmakordse lavalise koostööga.

Kiikudes üle võlli

4. augustil peetakse Vallikääru kontserdialal Pärnumaa lahtised meistrivõistlused kiikingus. Kiikingu eesmärk on teha täisring ümber võlli ning võistlusmoment seisneb kiigeaisade pikendamises – mida pikemad on aisad, seda raskem on täisringi teha. Pea kõik kiikingu rekordid on Pärnu või Pärnumaaga seotud. Esimesena pikimate aistega üle võlli kiikudes sai Guinnessi rekordite raamatusse pärnakas Argo Linnamäe (7,01 ja 7,02 m), praegu on seal sõudja Kaspar Taimsoo (7,15 m). Kehtiv Eesti rekord on pärnumaalase Sven Saarpere käes (7,13 m).

Järvi akadeemia

5.–11. augustini toimuv Pärnu muusikafestival on Eesti üks hinnatumaid klassikalise muusika festivale, mis kasvab kaalukaks orkestrifestivaliks kogu Euroopas. Festival on toimunud aastast 2009 ning kõrge taseme saavutanud tänu Neeme Järvi ja kunstilise juhi Paavo Järvi pühendumisele.

Festivalil osaleb ligi 300 muusikut kuni 20 riigist ning lisaks orkestrimuusikale saab kuulda suurepäraseid soliste ja kammermuusikat.

6. augustil kell 20 toimub Pärnu kontserdimajas „Järvi akadeemia“ galakontsert, 7. augustil 19 antakse kontserdimajas kammermuusikakontsert Eesti 100 aasta juubeli tähistamiseks.

Kava leiab aadressilt www.parnumusicfestival.ee.

Gildipäevad

10.–11. augustini toimuvatel gildipäevadel pakutakse linlastele ja linna külalistele ehedat ja ausat käsitööd ning võimalust osaleda õpitubades. Festival toimub Maarja-Magdaleena gildis, Steineri aias ja nendega piirnevatel väiksematel südalinna tänavatel. Tänavad täidab kunsti- ja käsitööturg, kus oma toodetega kaupleb üle saja käsitöölise ja kunstniku Eestist ja välismaalt. Steineri aias pakutakse müügiks kohalikke toidusaadusi ning ka meelelahutusprogrammi. Täpsema kava leiab lehelt www.maarjamagdaleenagild.ee.

Tantsumuusika rannas

16.–18. augustini toimub Pärnu rannas Weekend Festival Baltic. Põhjamaade suurimal elektroonilise tantsumuusika festivalil saab näha ja kuulda kõige kuumemaid tantsu- ja popmuusikaartiste. Festivali lavadel astub kolme päeva jooksul üles ligi 80 artisti. Kava leiab aadressilt www.weekendbaltic.com.