Uudo SeppFoto: Tiit Tamme
Inimesed
6. juuli 2018, 22:53

Uudo Sepp eitab alandamist kategooriliselt: ema tõlgendas kaitseväelaste nalja valesti (121)

Reedel superstaar Uudo Sepa ümber lahvatanud skandaal on võtnud ootamatu pöörde. Uudo ema rääkis Kroonikale, et Uudot alandati kaitseväes. Selle peale algatas kaitsevägi ametliku uurimise. Uudo sõnul aga mingit alandamist ei toimunud. Ta oli kirjeldanud emale kaitseväes tehtud süütut nalja, millest muretseval lapsevanemal aga hoopis teine mulje jäi. „Ema tõlgendas kaitseväelaste nalja valesti,“ märgib Uudo.

Kroonikale antud intervjuus rääkisid Uudo vanemad, et nende poega alandati kaitseväes ning poissi sunniti end kord lausa alasti võtma. „Kui ta ütles: „Palun luba lahkuda!“, siis vastati, et lahkuvad ainult surnud. „Tuleb öelda, et palun lubage minna.“ Siis pidi Uudo end alasti võtma ja teised poisid kandsid teda kätel. Ta pandi lumele ja poisid lõid kulpi ning ütlesid, et sa oled nüüd surnud,“ kirjeldas Uudo ema.

Kaitsevägi algatas reedel ilmunud artikli peale ametliku uurimise.

„Ajakirjanduses avaldatud kaitseväes toimunud võimaliku määrustikuvälise tegevuse uurimiseks on algatatud erakorraline järelevalvemenetlus. See peab näitama, kas ajakirjanduses toodud väited vastavad tõele või mitte,“ selgitas nooremleitnant Igor Ljapin.

Juhtumi uurimisega tegeleb kaitseväe peainspektor, korralduse järelevalvemenetluse tegemiseks andis kaitseväe juhataja Riho Terras.

„Soovime toonitada, et kaitseväes ei ole määrustikuvälised suhted mitte mingil kombel lubatavad. Nendest peavad asjaomased kohe oma ülemale ette kandma,“ ütles Igor Ljapin.

Pahanduse tõi majja väike sõnamäng

Uudo Sepa sõnul aga kaitseväes teda alandatud ei ole ning muretseb hoopis nende pärast, kellele see arusaamatus lisatööd tekitab. Uudo selgitas Õhtulehele, et ta kirjeldas emale kaitseväes tehtud süütut nalja, millest muretseval lapsevanemal aga hoopis teine mulje jäi.

Skandaali aluseks olev nali tulenes väikesest sõnamängust: kas lahkudes öelda "lubage minna" või "lubage lahkuda".

"Ma olen kodus harjunud ütlema, et ma nüüd lahkun, lähen teenistusest ära, näeme. Aga lahkumine tähendab ka seda, et sa lahkud siitilmast. Kaitseväelastele tuleb öelda, et lubage minna. Pärast "lubage lahkuda" ütlemist pandi mind matile pikali ja saadeti õue. Seal oldi minut aega n-ö leinaseisakus. Oligi selline naljaga asi," kirjeldab Uudo.

"Kui ma emale seda rääkisin, siis ta võis arvata, et mind alandati. Aga tegelikult see üldse nii ei olnud. See oli naljaga pooleks, et ükskord jääks meelde, et tuleb öelda "lubage minna". Ja kui ikkagi vanast harjumusest ütled "lubage lahkuda", siis lähedki jälle mati peale pikali," naerab Uudo.

Laulja kinnitab, et väljaviimise ajal ta kohe kindlasti ei olnud alasti. "Ma ei tea, kust see üldse võeti!" imestas ta. Uudo sõnul oli tal siis seljas soe pesu, fliis ja retuusid. "Ei, jumala eest, ei olnud sellist asja!" rõhutab ta, et mingit kuritarvitamist kaitseväes ta ei kogenud. "Kohtlemine oli seal inimlik ja äge."

Kroonika intervjuu tagajärjel lahvatanud skandaal Uudole ja tema perele mingit suurt pahandust kaasa ei toonud.

"See ajas naerma ja mõtlesin, et nüüd peab emale ka tegema meediakoolituse, et iga kogemata öeldud sõna läheb lehte ja nii lihtsalt on. Nüüd on emal kena õppetund käes," märgib ta.

"Kahju on ainult, et selline asi sattus järsku lehte ning kaitsevägi pani kohe inimesed asja uurima. Mul on kahju, et teistel on pahandus," lisab laulja. "Vahel ikka juhtub asju. Loodetavasti kõik laabub ning saame olla õnnelikud edasi ja keegi ei saa haiget."

Mis puudutab Sepa haiguslugu, siis kaitsevägi ei saa kommenteerida seda arstlikust seisukohast, küll aga tegevusi, kui ilmnesid Sepa haigusnähud. Sellest loe pikemalt SIIT.