Grupi asutaja Shoko Asahara, tuntud ka kui Chizuo Matsumoto, oli kuulutanud end nii Kristuseks kui ka esimeseks valgustatuks pärast Buddha. Foto: AP/Scanpix
Maailm
6. juuli 2018, 09:17

Jaapanis hukati kuus sektiliiget ning nende guru Shoko Asahara (6)

Jaapanis hukati reede hommikul sekti Aum Shinrikyo seitse liiget, kes korraldasid Tokyos 1995. aastal sariinirünnaku. Hukatutute hulgas oli ka sekti liider Shoko Asahara (63). Surmanuhtluse täideviimist kinnitas pressikonverentsil justiitsminister Yoko Kamikawa.
Jaapani justiitsminister Yoko Kamikawa pressikonverentsil Foto: Reuters/Scanpix

Aastatetaguses rünnakus, mida peetakse Jaapani suurimaks terrorismiaktiks, hukkus 13 inimest ning tuhandeid said tervisekahjustusi, meenutab BBC.

Sekti ladvik hukati 6. juulil Tokyos Foto: AP/Scanpix

Lisaks 1985. aasta juhtumile süüdistati Shoko Asaharat ja tema järgijaid veel mitmes mõrvas ning varasemas saraniinirünnakus. 1994. aastal hukkus sekti tegevuse tagajärjel kaheksa inimest ning viga sai 600. 

1995. aasta märtsis levitasid Aum Shinrikyo liikmed Jaapani pealinna metroosse närvimürki. Sariiniga varustatud ning läbitorgatud kotid jäeti olulistele liinidele. Järgnevatel kuudel üritati võimude andmeil erinevatesse jaamadesse lasta vesikniktsüaniidi, kuid edutult. 

Hetkel on surmanuhtlust on ootamas veel kuus Aum Shinrikyo liiget. 

Grupi asutaja Shoko Asahara, tuntud ka kui Chizuo Matsumoto, oli kuulutanud end nii Kristuseks kui ka esimeseks valgustatuks pärast Buddhat. Usutavalt on Asharal tänini tuhandeid järgijaid.

Rühmituse tegevus šokeeris Jaapanit kui madala kuritegevustasemega ja ühtehoidvat riiki tugevalt. 

Shoko Asahara koos oma parema käe, Aum Shinrikyoga Foto: AP/Scanpix